Overslaan en naar de inhoud gaan

Deetman raadde parlementaire enquête dringend af

Geplaatst opvrijdag 29 april 2016 - 21:54

Wim Deetman vroeg bestuursleden van slachtofferbelangenorganisatie KLOKK op dwingende wijze af te zien van een parlementaire enquête.

Dat blijkt uit een onderzoek van het NPO Radio 1-programma Argos dat zaterdagmiddag wordt uitgezonden.

Tienduizenden kinderen
CDA'er Deetman leidde een commissie die onafhankelijk onderzoek deed naar seksueel misbruik in de katholieke kerk. Het misbruik kwam in 2010 naar buiten. Tienduizenden kinderen bleken in de jaren 50, 60 en 70 op katholieke seminaires en internaten door geestelijken te zijn misbruikt.

Eis
KLOKK, de belangenorganisatie voor misbruikslachtoffers in de Rooms Katholieke kerk, eiste in eerste instantie een parlementaire enquete naar aanleiding van de grote misbruikzaak. De enquete was een belangrijke eis van de slachtoffers.

Geïntimideerd
Na een gesprek tussen de bestuursleden van KLOKK en Deetman, voelden zij zich geïntimideerd en zagen uiteindelijk af van de enquete. Ook blijkt uit mails die in handen zijn van Argos dat de secretaris van Deetman, Bert Kreemers, al langer druk uitoefende op KLOKK om de eis voor een parlementaire enquete los te laten.

Riante salaris
Uit de uitzending van Argos blijkt ook dat misbruikslachtoffers zich 'in de kou' gezet voelen door KLOKK. Inmiddels zijn 9 bestuursleden opgestapt. Twee van hen noemen reden van hun vertrek het riante salaris van voorzitter Guido Klabbers. Klabbers ontvangt via een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een bruto maandsalaris van ruim 6000 euro.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Afzien parlementaire enquête hing niet alleen van mij af'
Deetman bekijkt 'doofpot' van de kerk
Misbruikslachtoffer dient klacht in tegen bisdom Roermond
Kwartiermakers Heerlen-Landgraaf opnieuw de wijk in
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen