Overslaan en naar de inhoud gaan

Deetman raadde parlementaire enquête dringend af

Geplaatst opvrijdag 29 april 2016 - 21:54

Wim Deetman vroeg bestuursleden van slachtofferbelangenorganisatie KLOKK op dwingende wijze af te zien van een parlementaire enquête.

Dat blijkt uit een onderzoek van het NPO Radio 1-programma Argos dat zaterdagmiddag wordt uitgezonden.

Tienduizenden kinderen
CDA'er Deetman leidde een commissie die onafhankelijk onderzoek deed naar seksueel misbruik in de katholieke kerk. Het misbruik kwam in 2010 naar buiten. Tienduizenden kinderen bleken in de jaren 50, 60 en 70 op katholieke seminaires en internaten door geestelijken te zijn misbruikt.

Eis
KLOKK, de belangenorganisatie voor misbruikslachtoffers in de Rooms Katholieke kerk, eiste in eerste instantie een parlementaire enquete naar aanleiding van de grote misbruikzaak. De enquete was een belangrijke eis van de slachtoffers.

Geïntimideerd
Na een gesprek tussen de bestuursleden van KLOKK en Deetman, voelden zij zich geïntimideerd en zagen uiteindelijk af van de enquete. Ook blijkt uit mails die in handen zijn van Argos dat de secretaris van Deetman, Bert Kreemers, al langer druk uitoefende op KLOKK om de eis voor een parlementaire enquete los te laten.

Riante salaris
Uit de uitzending van Argos blijkt ook dat misbruikslachtoffers zich 'in de kou' gezet voelen door KLOKK. Inmiddels zijn 9 bestuursleden opgestapt. Twee van hen noemen reden van hun vertrek het riante salaris van voorzitter Guido Klabbers. Klabbers ontvangt via een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een bruto maandsalaris van ruim 6000 euro.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Afzien parlementaire enquête hing niet alleen van mij af'
Deetman bekijkt 'doofpot' van de kerk
Misbruikslachtoffer dient klacht in tegen bisdom Roermond
Kwartiermakers Heerlen-Landgraaf opnieuw de wijk in
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen