Overslaan en naar de inhoud gaan

Deetman bekijkt 'doofpot' van de kerk

Geplaatst opwoensdag 20 april 2016 - 6:30

Oud-minister Wim Deetman gaat bekijken of de katholieke kerk misbruikzaken in de doofpot heeft gestopt door geheime schikkingen te treffen met slachtoffers.

Hij heeft zichzelf voor het onderzoek aangeboden.

Alle hogere oversten van katholieke ordes en alle bisschoppen hebben van hun koepelorganisaties het dringende verzoek gekregen om een kopie van alle schikkingen aan Deetman te geven.

Ophef
Deze leidden vorige maand tot ophef na een publicatie in NRC, waarin volgens de kerk ten onrechte werd gesuggereerd dat er een doofpot is. De kerk hoopt via het onderzoek aan te tonen dat er geen zaken zijn afgekocht om ze verborgen te houden.

Schikking
​Deetman (CDA) leidde eerder het onderzoek naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK kreeg toen ruim drieduizend meldingen binnen. Twee derde van de melders diende ook echt een klacht in. Zeker driehonderd mensen troffen een schikking die ook is gemeld bij het meldpunt.

Schikkingen verzwegen
Deetman gaat nu kijken of er daarnaast schikkingen zijn verzwegen. Mogelijk dat afgekochte klachten nog extra bewijsmateriaal opleveren voor slachtoffers die een klachtenprocedure hebben lopen, maar onvoldoende steunbewijs hebben om hun zaak hard te maken. De tijd dringt, want de klachtencommissie houdt binnenkort op te bestaan.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Misbruikslachtoffer dient klacht in tegen bisdom Roermond
Deetman raadde parlementaire enquête dringend af
Misbruik binnen de RK Kerk
Misbruikmeldpunt kerk moet tot 1 mei open blijven
Misbruik binnen de RK Kerk
Meldpunt misbruik kerk blijft open
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen