Overslaan en naar de inhoud gaan

Deetman bekijkt 'doofpot' van de kerk

Geplaatst opwoensdag 20 april 2016 - 6:30

Oud-minister Wim Deetman gaat bekijken of de katholieke kerk misbruikzaken in de doofpot heeft gestopt door geheime schikkingen te treffen met slachtoffers.

Hij heeft zichzelf voor het onderzoek aangeboden.

Alle hogere oversten van katholieke ordes en alle bisschoppen hebben van hun koepelorganisaties het dringende verzoek gekregen om een kopie van alle schikkingen aan Deetman te geven.

Ophef
Deze leidden vorige maand tot ophef na een publicatie in NRC, waarin volgens de kerk ten onrechte werd gesuggereerd dat er een doofpot is. De kerk hoopt via het onderzoek aan te tonen dat er geen zaken zijn afgekocht om ze verborgen te houden.

Schikking
​Deetman (CDA) leidde eerder het onderzoek naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK kreeg toen ruim drieduizend meldingen binnen. Twee derde van de melders diende ook echt een klacht in. Zeker driehonderd mensen troffen een schikking die ook is gemeld bij het meldpunt.

Schikkingen verzwegen
Deetman gaat nu kijken of er daarnaast schikkingen zijn verzwegen. Mogelijk dat afgekochte klachten nog extra bewijsmateriaal opleveren voor slachtoffers die een klachtenprocedure hebben lopen, maar onvoldoende steunbewijs hebben om hun zaak hard te maken. De tijd dringt, want de klachtencommissie houdt binnenkort op te bestaan.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Misbruikslachtoffer dient klacht in tegen bisdom Roermond
Deetman raadde parlementaire enquête dringend af
Misbruik binnen de RK Kerk
Misbruikmeldpunt kerk moet tot 1 mei open blijven
Misbruik binnen de RK Kerk
Meldpunt misbruik kerk blijft open
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV