Overslaan en naar de inhoud gaan

Deetman bekijkt 'doofpot' van de kerk

Geplaatst opwoensdag 20 april 2016 - 6:30

Oud-minister Wim Deetman gaat bekijken of de katholieke kerk misbruikzaken in de doofpot heeft gestopt door geheime schikkingen te treffen met slachtoffers.

Hij heeft zichzelf voor het onderzoek aangeboden.

Alle hogere oversten van katholieke ordes en alle bisschoppen hebben van hun koepelorganisaties het dringende verzoek gekregen om een kopie van alle schikkingen aan Deetman te geven.

Ophef
Deze leidden vorige maand tot ophef na een publicatie in NRC, waarin volgens de kerk ten onrechte werd gesuggereerd dat er een doofpot is. De kerk hoopt via het onderzoek aan te tonen dat er geen zaken zijn afgekocht om ze verborgen te houden.

Schikking
​Deetman (CDA) leidde eerder het onderzoek naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK kreeg toen ruim drieduizend meldingen binnen. Twee derde van de melders diende ook echt een klacht in. Zeker driehonderd mensen troffen een schikking die ook is gemeld bij het meldpunt.

Schikkingen verzwegen
Deetman gaat nu kijken of er daarnaast schikkingen zijn verzwegen. Mogelijk dat afgekochte klachten nog extra bewijsmateriaal opleveren voor slachtoffers die een klachtenprocedure hebben lopen, maar onvoldoende steunbewijs hebben om hun zaak hard te maken. De tijd dringt, want de klachtencommissie houdt binnenkort op te bestaan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Misbruikslachtoffer dient klacht in tegen bisdom Roermond
Deetman raadde parlementaire enquête dringend af
Misbruik binnen de RK Kerk
Misbruikmeldpunt kerk moet tot 1 mei open blijven
Misbruik binnen de RK Kerk
Meldpunt misbruik kerk blijft open
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen