Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Deel van natuurgebied gesloten vanwege besmettelijk virus

Geplaatst opvrijdag 30 september 2016 - 18:05

Staatsbosbeheer heeft opnieuw een deel van natuurgebied De Driestruik (tussen Roermond en Herkenbosch) gesloten wegens een besmettelijk amfibieënvirus.

Dit virus is dodelijk voor bijvoorbeeld kikkers, padden en salamanders en zou verspreid kunnen worden door mensen of honden als ze in contact komen met water.

Ranavirus
In 2004 werd het gebied ook al getroffen door het zogenoemde Ranavirus, dat overigens niet gevaarlijk is voor mensen en huisdieren.

Risico
Het Ranavirus veroorzaakt sterfte onder amfibieën als het water waarin ze leven besmet raakt. Staatsbosbeheer heeft besloten om ongeveer 20 hectare van het natuurterrein te sluiten voor publiek. Daarmee is het risico op verspreiding naar andere gebieden klein. Naar verwachting gaat de afsluiting enige maanden duren. Staatsbosbeheer houdt verscherpt toezicht op de naleving van het toegangsverbod.

Besmet
Het natuurgebied Driestruik ligt tussen Roermond en Herkenbosch, dichtbij Nationaal Park De Meinweg. Er zijn tien poelen waar veel soorten amfibieën leven. In drie van de poelen is opnieuw de besmetting met het Ranavirus vastgesteld. Het virus kan zich verspreiden via geïnfecteerde dieren maar ook via besmet water of bodemdeeltjes.

Gestorven
In de zomer van 2014 werd de Driestruik ook al getroffen door een besmetting met het Ranavirus. Veel kikkers en padden zijn toen gestorven, maar verspreiding naar andere gebieden werd voorkomen doordat een deel van het natuurgebied werd afgesloten.

Groot belang
Het is van groot belang dat de besmetting zich niet verspreidt naar omliggende gebieden zoals Nationaal Park De Meinweg, want dit is één van de weinige plekken in Nederland waar veel verschillende soorten amfibieën bij elkaar leven.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Offermanns snapt beeld 'bestuurlijk aangeschoten wild'
Grenspark komt er, ondanks 'nederlaag' in natuurverkiezing
Veerooster Vee Dieren Rooster
Brandweer redt paard uit wildrooster in Herkenbosch
Blauwalg: niet zwemmen in Elfenmeer Herkenbosch
Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen