Overslaan en naar de inhoud gaan

Deel van natuurgebied gesloten vanwege besmettelijk virus

Geplaatst opvrijdag 30 september 2016 - 18:05
Foto: iStock

Staatsbosbeheer heeft opnieuw een deel van natuurgebied De Driestruik (tussen Roermond en Herkenbosch) gesloten wegens een besmettelijk amfibieënvirus.

Dit virus is dodelijk voor bijvoorbeeld kikkers, padden en salamanders en zou verspreid kunnen worden door mensen of honden als ze in contact komen met water.

Ranavirus
In 2004 werd het gebied ook al getroffen door het zogenoemde Ranavirus, dat overigens niet gevaarlijk is voor mensen en huisdieren.

Risico
Het Ranavirus veroorzaakt sterfte onder amfibieën als het water waarin ze leven besmet raakt. Staatsbosbeheer heeft besloten om ongeveer 20 hectare van het natuurterrein te sluiten voor publiek. Daarmee is het risico op verspreiding naar andere gebieden klein. Naar verwachting gaat de afsluiting enige maanden duren. Staatsbosbeheer houdt verscherpt toezicht op de naleving van het toegangsverbod.

Besmet
Het natuurgebied Driestruik ligt tussen Roermond en Herkenbosch, dichtbij Nationaal Park De Meinweg. Er zijn tien poelen waar veel soorten amfibieën leven. In drie van de poelen is opnieuw de besmetting met het Ranavirus vastgesteld. Het virus kan zich verspreiden via geïnfecteerde dieren maar ook via besmet water of bodemdeeltjes.

Gestorven
In de zomer van 2014 werd de Driestruik ook al getroffen door een besmetting met het Ranavirus. Veel kikkers en padden zijn toen gestorven, maar verspreiding naar andere gebieden werd voorkomen doordat een deel van het natuurgebied werd afgesloten.

Groot belang
Het is van groot belang dat de besmetting zich niet verspreidt naar omliggende gebieden zoals Nationaal Park De Meinweg, want dit is één van de weinige plekken in Nederland waar veel verschillende soorten amfibieën bij elkaar leven.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

8 uur editie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

12 uur editie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Het laatste Limburgse nieuws

Gerelateerde berichten

Offermanns snapt beeld 'bestuurlijk aangeschoten wild'
Grenspark komt er, ondanks 'nederlaag' in natuurverkiezing
Veerooster Vee Dieren Rooster
Brandweer redt paard uit wildrooster in Herkenbosch
Blauwalg: niet zwemmen in Elfenmeer Herkenbosch

Meest gelezen

Uit eigen keuken
Uitgelicht
Jouw favoriete liedje in ruil voor jouw actie of donatie

Doe mee met de actie 'L1 Samen voor de Voedselbank'! Van 11 t/m 21 december zetten alle medewerkers van L1 zich weer in om, samen met bedrijven, verenigingen en inwoners van Limburg, zoveel mogelijk voedselpakketten met langhoudbare producten in te zamelen. Help jij mee? Bedenk zelf een actie en meld deze aan op onze website of doneer online een voedselpakket. Makkelijker kan bijna niet... Als dank voor jouw hulp mag je vervolgens ook een verzoekplaatje aanvragen. De dj's van L1 draaien jouw favoriete liedje met plezier!

Meld hier jouw actie voor de voedselbank aan
Uitgelicht
Tijd voor Toen is terug!

Tijd voor iets nieuws. Of beter gezegd: iets ouds! Tijd voor Toen is terug, iedere maandag en donderdag een nieuwe aflevering exclusief op L1.nl. Met prachtige beelden uit de rijke Limburgse historie.

Bekijk hier Tijd voor Toen
Uitgelicht
Doneer online een voedselpakket

Ook dit jaar kun je weer online een voedselbankpakket doneren in het kader van de actie 'L1, Samen voor de Voedselbank'. Door online te doneren kunnen er producten worden gekocht voor de Voedselbanken in Limburg. Hiermee help je maar liefst 6000 Limburgers! Je kunt kiezen tussen 3 online pakketten van €10, €25 en €100.

Doneer hier uw online voedselpakket
Uitgelicht
AvondGasten, de talkshow van Limburg

Iedere werkdag met sprankelende gasten aan tafel en verslaggevers in de provincie. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. AvondGasten is om 17:55 live op L1 TV en wordt herhaald om 20:55 en 22:55 uur.
Presentatie: Fabienne Nijsten, Sanders Kleikers en Kirsten Paulus

AvondGasten, elke werkdag op L1 TV
Uitgelicht
Haal de beste buuttes bij je in huis!

In aanloop naar het 55-jarig jubileum van de Limburgse Vereniging van Karnavalsartiesten (LVKA) is deze nieuwe dvd van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen gemaakt.
In samenwerking met L1 is een dvd samengesteld met daarop de winnende buuttes van de jaren 2010, 2011 en 2012 (met o.a. Fer Naus, Harold Schroijen, Har Daniels en Ger Frenken).
Een DVD mét lachgarantie!

Bestel nu de DVD in de L1 Shop