Overslaan en naar de inhoud gaan

Deel van natuurgebied gesloten vanwege besmettelijk virus

Geplaatst opvrijdag 30 september 2016 - 18:05

Staatsbosbeheer heeft opnieuw een deel van natuurgebied De Driestruik (tussen Roermond en Herkenbosch) gesloten wegens een besmettelijk amfibieënvirus.

Dit virus is dodelijk voor bijvoorbeeld kikkers, padden en salamanders en zou verspreid kunnen worden door mensen of honden als ze in contact komen met water.

Ranavirus
In 2004 werd het gebied ook al getroffen door het zogenoemde Ranavirus, dat overigens niet gevaarlijk is voor mensen en huisdieren.

Risico
Het Ranavirus veroorzaakt sterfte onder amfibieën als het water waarin ze leven besmet raakt. Staatsbosbeheer heeft besloten om ongeveer 20 hectare van het natuurterrein te sluiten voor publiek. Daarmee is het risico op verspreiding naar andere gebieden klein. Naar verwachting gaat de afsluiting enige maanden duren. Staatsbosbeheer houdt verscherpt toezicht op de naleving van het toegangsverbod.

Besmet
Het natuurgebied Driestruik ligt tussen Roermond en Herkenbosch, dichtbij Nationaal Park De Meinweg. Er zijn tien poelen waar veel soorten amfibieën leven. In drie van de poelen is opnieuw de besmetting met het Ranavirus vastgesteld. Het virus kan zich verspreiden via geïnfecteerde dieren maar ook via besmet water of bodemdeeltjes.

Gestorven
In de zomer van 2014 werd de Driestruik ook al getroffen door een besmetting met het Ranavirus. Veel kikkers en padden zijn toen gestorven, maar verspreiding naar andere gebieden werd voorkomen doordat een deel van het natuurgebied werd afgesloten.

Groot belang
Het is van groot belang dat de besmetting zich niet verspreidt naar omliggende gebieden zoals Nationaal Park De Meinweg, want dit is één van de weinige plekken in Nederland waar veel verschillende soorten amfibieën bij elkaar leven.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Duitsland grens grensovergang
'Motie tegen Duitse windmolens zorgde voor ommekeer'
Offermanns snapt beeld 'bestuurlijk aangeschoten wild'
Grenspark komt er, ondanks 'nederlaag' in natuurverkiezing
Veerooster Vee Dieren Rooster
Brandweer redt paard uit wildrooster in Herkenbosch
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen