Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Deel van natuurgebied gesloten vanwege besmettelijk virus

Geplaatst opvrijdag 30 september 2016 - 18:05

Staatsbosbeheer heeft opnieuw een deel van natuurgebied De Driestruik (tussen Roermond en Herkenbosch) gesloten wegens een besmettelijk amfibieënvirus.

Dit virus is dodelijk voor bijvoorbeeld kikkers, padden en salamanders en zou verspreid kunnen worden door mensen of honden als ze in contact komen met water.

Ranavirus
In 2004 werd het gebied ook al getroffen door het zogenoemde Ranavirus, dat overigens niet gevaarlijk is voor mensen en huisdieren.

Risico
Het Ranavirus veroorzaakt sterfte onder amfibieën als het water waarin ze leven besmet raakt. Staatsbosbeheer heeft besloten om ongeveer 20 hectare van het natuurterrein te sluiten voor publiek. Daarmee is het risico op verspreiding naar andere gebieden klein. Naar verwachting gaat de afsluiting enige maanden duren. Staatsbosbeheer houdt verscherpt toezicht op de naleving van het toegangsverbod.

Besmet
Het natuurgebied Driestruik ligt tussen Roermond en Herkenbosch, dichtbij Nationaal Park De Meinweg. Er zijn tien poelen waar veel soorten amfibieën leven. In drie van de poelen is opnieuw de besmetting met het Ranavirus vastgesteld. Het virus kan zich verspreiden via geïnfecteerde dieren maar ook via besmet water of bodemdeeltjes.

Gestorven
In de zomer van 2014 werd de Driestruik ook al getroffen door een besmetting met het Ranavirus. Veel kikkers en padden zijn toen gestorven, maar verspreiding naar andere gebieden werd voorkomen doordat een deel van het natuurgebied werd afgesloten.

Groot belang
Het is van groot belang dat de besmetting zich niet verspreidt naar omliggende gebieden zoals Nationaal Park De Meinweg, want dit is één van de weinige plekken in Nederland waar veel verschillende soorten amfibieën bij elkaar leven.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Offermanns snapt beeld 'bestuurlijk aangeschoten wild'
Grenspark komt er, ondanks 'nederlaag' in natuurverkiezing
Veerooster Vee Dieren Rooster
Brandweer redt paard uit wildrooster in Herkenbosch
Blauwalg: niet zwemmen in Elfenmeer Herkenbosch
Overzicht
Advertentie
Beddenspeciaalzaak viert jubileum met hoge kortingen op topmerken

Ruwette bestaat 50 jaar. Een halve eeuw. Een gouden moment. En dat vieren we graag met u!
Wij geven van 6 t/m 29 september op ons hele assortiment 19,68% korting.
Gebruik de kortingscode: ‘goud’ in uw winkelmandje en profiteer direct.

Bekijk hier de aanbieding!
Uitgelicht
Nieuw bij L1: L1mburg Centraal

Met trots presenteert L1 haar nieuwste tv-programma: L1mburg Centraal. Ons nieuws, jouw verhaal.

Dagelijks live om 17:30 op L1 TV.

Klik hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wat is jouw favoriete Nederlandstalige liedje?

Kies jouw drie favorieten uit de lijst van 100 nummers die is samengesteld door 40 Nederlandse en Vlaamse kenners. Het enige Limburgse nummer dat nu erbij staat is "De Peel In Brand" van Rowwen Hèze. Je mag natuurlijk ook nog een eigen suggestie indienen.

Laten we Limburg zo hoog mogelijk in de lijst stemmen!

Stem nu op De Lage Landenlijst
Uitgelicht
Wat is het leukste huisdier van Limburg? Stem nu!

Speciaal voor dierendag willen we onze huisdieren weer in het zonnetje zetten. Stem nu op een foto van je favoriete hond, kat of ander huisdier!

De afgelopen weken hebben we ruim 1.700 leuke, schattige en stoere dierenfoto's ontvangen. Tot en met maandag 1 oktober 15:00 uur kun je stemmen op jouw favoriete foto.

Stem op de leukste foto
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen