Overslaan en naar de inhoud gaan

Deel van 'Meijels coronamedicijn' nader onderzocht

Geplaatst opzaterdag 10 oktober 2020 - 12:45

Het antimalariamiddel hydroxychloroquine, dat de Meijelse huisarts Rob Elens begin april gebruikte bij de behandeling van coronapatiënten zou wellicht tóch kunnen helpen bij de behandeling van coronapatiënten.

Dat blijkt uit een studie bij veertien Nederlandse ziekenhuizen, meldt de NOS zaterdag.

Kuur
Elens diende hydroxychloroquine (HCQ) tijdens een kuur vier dagen aan zijn besmette patiënten toe. Daarna drie dagen azitromycine en dan vier dagen zink orotaat. In april genazen volgens de huisarts negen mensen met een leeftijd tussen de 60 en 80 jaar.

Huisarts Rob Elens uit Meijel eerder over 'zijn' coronamedicijn:

Lees ook: Huisarts Meijel experimenteert met coronamedicijn

Bakken met kritiek
De behandeling kwam Elens op bakken met kritiek te staan. Medisch vakblad The Lancet schreef dat het Meijelse coronamedicijn niet werkt. De wereldgezondheidsorganisatie WHO legde vervolgens in mei, op basis van die wetenschappelijke publicatie, een onderzoek naar de werking van het middel bij coronapatiënten stil. In een reactie laat Elens weten enorm blij te zijn met het onderzoek naar HCQ. "Ik ben het afgelopen half jaar door alles en iedereen door het slijk gehaald, terwijl ik alleen mensen beter heb gemaakt. Dat een Nederlandse studie nu ook de mogelijke positieve effecten van het middel benoemt, is dan natuurlijk ontzettend fijn", aldus Elens.

Lees ook: WHO legt proeven met 'Meijels coronamedicijn' stil

Risico op ic-opname ruim de helft lager
De studie bij de Nederlandse ziekenhuizen toont aan dat het middel een gunstig effect kan hebben op patiënten, als zij het vanaf de eerste dag van hun ziekenhuisopname toegediend krijgen. Na toediening van het antimalariamedicijn bleek namelijk dat bij patiënten die het middel kregen het risico om op de ic te belanden ruim de helft lager lag. Elens hoopt dat deze onderzoeksresultaten ertoe leiden dat huisartsen voortaan HCQ voorschrijven aan met corona besmette patiënten.

Sterfte niet verminderd
Gebruik van HCQ verminderde de sterfte aan het coronavirus overigens niet, concluderen de onderzoekers. Het onderzoek stond onder leiding van internist-infectiologen Jolanda Lammers en Paul Groeneveld van Isala in Zwolle. Zij geven ook aan dat er nader onderzoek moet komen, voordat er iets definitiefs over de daadwerkelijke werkzaamheid van HCQ bij de behandeling van coronapatiënten gezegd kan worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen