Overslaan en naar de inhoud gaan

'Deel bende achter cyberaanval UM opgerold'

Geplaatst opvrijdag 18 juni 2021 - 9:32

De politie in Oekraïne heeft zes mensen aangehouden in het onderzoek naar de gijzelsoftware die onder andere de systemen van de Universiteit Maastricht anderhalf jaar geleden plat heeft gelegd.

Dat meldt het online tech-magazine Tweakers. Op 21 plaatsen in Kiev en omgeving zijn woningen en auto's doorzocht. Daarbij zijn computers, auto's en ruim anderhalve ton contant geld (vijf miljoen Oekraïnse hryvnia) in beslag genomen.

UM
De Universiteit Maastricht was nog niet op de hoogte van de aanhoudingen, maar heeft via de media van de actie in Oekraïne gehoord, zegt woordvoerder Koen Augustijn. "Wij weten nog niet meer dan dat het verdachten zijn ván (de cyberaanval, red.) en wachten af." De Universiteit Maastricht hoopt de schade te kunnen verhalen die de instelling heeft opgelopen door de gijzeling van de software. "Wij hopen altijd íets van het geld terug te krijgen natuurlijk."

Lees ook: Universiteit Maastricht krijgt 250 vragen na cyberaanval

C10p
De computersystemen van de Universiteit Maastricht (UM) werden vlak voor kerst 2019 getroffen door cyberaanvallen. Rond de kerst lukte het de criminelen de systemen van de academie plat te leggen met de ransomware C10p. Ook andere instellingen werden aangevallen, waaronder de Universiteit Utrecht, maar die wist de aanvallen af te slaan. De universiteit in Antwerpen werd net als de UM wel getroffen.

Losgeld
Later bleek dat de cyberaanvallen op de systemen van de UM al begonnen waren in oktober. De UM betaalde uiteindelijk 197.000 euro losgeld aan de criminelen om weer over zijn systemen te kunnen beschikken.

Lees ook: 'Hackers namen UM in oktober al onder vuur'

Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie Limburg zegt dat de aanhoudingen in Oekraïne in elk geval niet gedaan zijn in het kader van het onderzoek naar de gijzelsoftware die bij de UM is gebruikt. "Wij hebben ook niet verzocht om aanhouding van deze verdachten." Of de nu aangehouden verdachten daadwerkelijk deel uitmaken van de bende die de UM heeft afgeperst, kon woordvoerster Renate Peters nog niet zeggen. "Daar is het nu nog te vroeg voor."

Hacken en witwassen
De aangehouden Oekraïners worden verdacht van hacken en witwassen. Daarop staat een celstraf van maximaal acht jaar. De Oekraïense politie werkte voor het onderzoek samen met de politie in Zuid-Korea, de VS en Interpol.

Bij de gijzelsoftware C10p maakten de criminelen gebruik van versleuteling. Dezelfde bende heeft volgens Tweakers recent nog een andere afpersmethode toegepast, waarbij grote hoeveelheden data worden gestolen die teruggekocht moeten worden. En anders wordt gedreigd de data vrij te geven.

'Bende maar deels geraakt'
Beveiligingsbedrijf Intel 471 betwijfelt volgens Tweakers overigens of de slag van de Oekraïense politie nieuwe aanvallen van de bende voorkomt; het vermoedt dat alleen het financiële deel van de bende getroffen is, maar dat de cyber-infrastructuur niet geraakt is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen