Overslaan en naar de inhoud gaan

Decor Passiespelen Tegelen beklad: 'Onvoorstelbaar'

Geplaatst opdonderdag 5 november 2020 - 13:03

De organisatie van de Passiespelen in Tegelen werd donderdagochtend onaangenaam verrast. Het nieuwe en oude decor in openluchttheater De Doolhof bleken beklad te zijn met zwarte verf.

Op onder andere tempels zijn scheldwoorden gekalkt.

Veel pijn
"Onvoorstelbaar dat dit is gebeurd", reageert Netty Kortooms, de verantwoordelijke voor de decorstukken, verbolgen op L1 radio. "Het nieuwe decor is beklad, maar wat heel erg pijn doet is dat ook het oude decor, met mooie tempels en andere prachtige decorstukken die er al jaren staan, besmeurd is. De Passiespelen bestaan al meer dan tachtig jaar. Dat je dit moet meemaken is heel triest."

Baldadigheid
"Er staan allerlei scheldwoorden", vertelt Kortooms. "Het gaat over 'All lives matter', het refereert aan 'gay' zijn. Een aantal vaste scheldwoorden, afbeeldingen van lichaamsdelen. 'Vmbo'er' staat erbij." Ze denkt dat het uit baldadigheid is gedaan. "Gezien de teksten heeft het met baldadigheid te maken. Iemand die gefrustreerd is door deze coronatijd." Een andere tekst die er stond is 'bedankt voor de verf'. "Wij missen geen verf op dit moment. Ze hebben dan ergens zwarte verf gevonden en zijn random tekeer gegaan."

Hekken geklommen
Vermoedelijk zijn de vandalen over de hekken geklommen. "De Doolhof heeft bossen eromheen maar ook hekken bij toegangspoorten met pinnen erop. Daar moeten ze overheen zijn geklommen."

Duizenden euro's
De groep vrijwilligers die het decor ook heeft gebouwd, gaat aan de slag om de schade te herstellen. "Wij moeten gaan kijken wat voor type verf er nu op zit. Het decor zelf kunnen we best makkelijk aanpakken. Het gaat nu om de oude tempels die bij het hele oude decor horen en heel mooie poorten die erin zitten." Kortooms denkt dat de schade van deze vandalenstreek een aantal duizenden euro's is.

De organisatie is van plan om aangifte te doen.

Uitgesteld
De 21ste editie van het religieuze schouwspel is vanwege de coronacrisis uitgesteld naar 2021. Ondanks de onzekere tijden is de organisatie vastberaden om het dan in het voorjaar door te laten gaan. Kortooms verwacht dat deze actie niet leidt tot tijdnood met de Passiespelen volgend jaar.

Lees ook: Passiespelen in 2021 gaan zeker door, coronaproof

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen