Overslaan en naar de inhoud gaan

Declaratieschandaal in gevangenis: personeel verzon reisjes

Geplaatst opzaterdag 30 mei 2020 - 7:00

Drie (oud-)medewerkers van de Roermondse gevangenis worden verdacht van grootschalige declaratiefraude. Een teamleider en twee collega's zouden voor minstens 20.000 euro aan valse declaraties hebben ingediend.

Dat blijkt uit informatie in handen van L1. De gevangenis heeft aangifte gedaan van verduistering, bevestigt woordvoerder Robert Meijer.

Grote geldnood
De fraude kwam in oktober 2019 aan het licht, toen een van de medewerkers brak en zijn foute declaratiegedrag opbiechtte. Deze medewerker vertelde dat de fraude een plan was van zijn, inmiddels vertrokken, leidinggevende. Die zou in grote geldnood verkeren en vroeg daarom hulp aan mensen die voor hem werkten. Dat begon met leningen bij collega's en eindigde in de declaratie-gate.

Maanden onderzoek
Na de biecht van de medewerker stelde Bureau Integriteit, onderdeel van gevangeniskoepel Dienst Justitiële Inrichtingen, een onderzoek in. Dat onderzoek werd deze maand afgerond. "Uit dit onderzoek blijkt dat er sprake is van niet integer gedrag, namelijk fraude met betrekking tot reisdeclaraties", vertelt Meijer.

Verzonnen reisjes
De teamleider, een 52-jarige man uit Landgraaf, kreeg twee collega's mee in zijn declaratieplan. Zij claimen overigens dat dit onder druk van de teamleider is gebeurd. Onder zijn bewind zouden ze bewust dienstreizen hebben gedeclareerd die nooit zijn gereden. De leidinggevende keurde de declaraties goed en zodra het geld werd uitgekeerd, werd de 'winst' onderling verdeeld.

Zak geld
In totaal zou er zeker 20.000 euro zijn weggesluisd in een periode van ongeveer anderhalf jaar tijd. Over het specifieke bedrag kan gevangeniswoordvoerder Meijer niets kwijt. "Vanwege het feit dat de zaak onder de rechter is. Maar het gaat om serieuze bedragen." In augustus 2018 vertrok de leidinggevende vrijwillig uit het gevangeniswezen. Een jaar later kwam de fraude aan het licht.

Geen toegang
Volgens betrokkenen maakte de teamleider gebruik van een vertrekregeling, waardoor hij zo'n 75.000 euro bruto kreeg toen hij afzwaaide. Op dat bedrag gaat woordvoerder Meijer niet in, maar hij bevestigt dat de man gebruikmaakte van een regeling. Toen het schandaal een jaar later op tafel kwam, zijn de twee medewerkers die wel nog in de gevangenis werkten, direct op non-actief gezet.

Aangifte gedaan
Nu het onderzoek van Bureau Integriteit is afgerond, is de gevangenis een traject gestart om de contracten van beide medewerkers te beëindigen. Op 30 juni moet een rechter bepalen of het ontslag van beide mannen rechtsgeldig is.

Tegen het duo én de inmiddels vertrokken teamleider is aangifte gedaan van verduistering. Justitie heeft de zaak in onderzoek.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen