Overslaan en naar de inhoud gaan

Declaratieschandaal in gevangenis: personeel verzon reisjes

Geplaatst opzaterdag 30 mei 2020 - 7:00

Drie (oud-)medewerkers van de Roermondse gevangenis worden verdacht van grootschalige declaratiefraude. Een teamleider en twee collega's zouden voor minstens 20.000 euro aan valse declaraties hebben ingediend.

Dat blijkt uit informatie in handen van L1. De gevangenis heeft aangifte gedaan van verduistering, bevestigt woordvoerder Robert Meijer.

Grote geldnood
De fraude kwam in oktober 2019 aan het licht, toen een van de medewerkers brak en zijn foute declaratiegedrag opbiechtte. Deze medewerker vertelde dat de fraude een plan was van zijn, inmiddels vertrokken, leidinggevende. Die zou in grote geldnood verkeren en vroeg daarom hulp aan mensen die voor hem werkten. Dat begon met leningen bij collega's en eindigde in de declaratie-gate.

Maanden onderzoek
Na de biecht van de medewerker stelde Bureau Integriteit, onderdeel van gevangeniskoepel Dienst Justitiële Inrichtingen, een onderzoek in. Dat onderzoek werd deze maand afgerond. "Uit dit onderzoek blijkt dat er sprake is van niet integer gedrag, namelijk fraude met betrekking tot reisdeclaraties", vertelt Meijer.

Verzonnen reisjes
De teamleider, een 52-jarige man uit Landgraaf, kreeg twee collega's mee in zijn declaratieplan. Zij claimen overigens dat dit onder druk van de teamleider is gebeurd. Onder zijn bewind zouden ze bewust dienstreizen hebben gedeclareerd die nooit zijn gereden. De leidinggevende keurde de declaraties goed en zodra het geld werd uitgekeerd, werd de 'winst' onderling verdeeld.

Zak geld
In totaal zou er zeker 20.000 euro zijn weggesluisd in een periode van ongeveer anderhalf jaar tijd. Over het specifieke bedrag kan gevangeniswoordvoerder Meijer niets kwijt. "Vanwege het feit dat de zaak onder de rechter is. Maar het gaat om serieuze bedragen." In augustus 2018 vertrok de leidinggevende vrijwillig uit het gevangeniswezen. Een jaar later kwam de fraude aan het licht.

Geen toegang
Volgens betrokkenen maakte de teamleider gebruik van een vertrekregeling, waardoor hij zo'n 75.000 euro bruto kreeg toen hij afzwaaide. Op dat bedrag gaat woordvoerder Meijer niet in, maar hij bevestigt dat de man gebruikmaakte van een regeling. Toen het schandaal een jaar later op tafel kwam, zijn de twee medewerkers die wel nog in de gevangenis werkten, direct op non-actief gezet.

Aangifte gedaan
Nu het onderzoek van Bureau Integriteit is afgerond, is de gevangenis een traject gestart om de contracten van beide medewerkers te beëindigen. Op 30 juni moet een rechter bepalen of het ontslag van beide mannen rechtsgeldig is.

Tegen het duo én de inmiddels vertrokken teamleider is aangifte gedaan van verduistering. Justitie heeft de zaak in onderzoek.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen