Overslaan en naar de inhoud gaan

Declaratierel: burgemeester Donders handelde correct

Geplaatst opdonderdag 23 januari 2020 - 22:30

Burgemeester Rianne Donders van Roermond is blij dat onomstotelijk vaststaat dat er helemaal niks mis was met de declaraties van haar verhuiskosten.

In een extra vergadering van de gemeenteraad daarover zei zij dat je integriteit maar één keer verloren kan gaan. "Daarom is de conclusie van de werkgroep integriteit dat ik correct heb gehandeld voor mij en voor u belangrijk. Anders zou je er veel last van hebben om je rol als burgemeester te vervullen", aldus Donders.

Geen twijfel
Zij stelt zelf ook geen moment eraan getwijfeld te hebben dat er iets mis zou zijn met haar declaraties. In totaal ging het om een kleine 37.000 euro, eerst voor een tijdelijke woning en later voor een definitieve.

Vragen LVR
Vragen over de verhuiskosten werden vanaf april 2018 herhaaldelijk gesteld door de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), de verreweg grootste partij in de gemeenteraad.

Maar pas onlangs werd alle informatie openbaar.

Lees ook: Integriteit burgemeester op agenda raad Roermond

Discussie
Donders erkende dat het veel te lang heeft geduurd voordat over het dossier gepraat kon worden. Maar zij wees er wel op dat dat ermee te maken had dat ze de LVR-vragen als aanleiding wilde gebruiken om de manier van vragen stellen ter discussie te stellen.

Geen geheim
"Mijn verhuiskosten heb ik nooit als een geheim beschouwd. Maar de verantwoording daarover past niet in een sfeer van de schijn van een integriteitsschending die werd opgeroepen. Je mag alles vragen als raadslid. Dat is een onvervreemdbaar recht. Maar je moet ook oog hebben voor het effect dat je oproept", zo verklaarde de burgemeester.

Wantrouwen
Zonder de LVR expliciet te noemen vond zij dat uit veel vragen wantrouwen spreekt tegenover haar en de wethouders. "Daar moeten we overheen. Daarom ben ik verheugd dat er inmiddels een werkgroep Vragenrecht is uit de raad die daar mee aan de slag gaat."

Wurggreep
Namens de vier coalitiepartijen zei fractievoorzitter Wim Maassen van GroenLinks dat er sneller en transparanter gehandeld moeten worden bij het geven van inzicht in de declaratie van de verhuiskosten. "Want dit schouwspel heeft steeds grotere proporties aangenomen. Heeft geleid tot een wurggreep en verkramping. Het vragenrecht heeft averechts gewerkt. Ook al blijft het een recht. Maar het is een verantwoordelijkheid van iedere fractie hoe ermee wordt omgegaan", aldus Maassen.

Hij riep wel alle partijen op nu om een punt te zetten achter de kwestie.

Correct
Ook Jos van Rey van de LVR onderschreef de conclusie dat burgemeester Donders correct heeft gehandeld. "Dat is voor iedereen en voor ons een hele geruststelling."

Felle kritiek
Maar hij bleef bij zijn eerdere felle kritiek op de gang van zaken. Volgens hem zouden veel irritaties en kosten zijn voorkomen als er meteen inzage was gegeven in de declaraties. Van Rey vond dat het optreden van de burgemeester en de rest van het college het wantrouwen had gevoed. "Er bleek onvoldoende respect uit voor het fundamentele recht van de gemeenteraad om haar controlefunctie uit te oefenen."

Achilleshiel
VVD-fractievoorzitter Vincent Zwijnenberg noemde controle 'de achilleshiel' van de politiek. "Daarom moet alle informatie worden verstrekt die de gemeenteraad daarvoor nodig heeft."

Protocol
Burgemeester Donders deed nog de aanbeveling om een protocol op te stellen voor de toekomstige burgemeesters waarin vooraf duidelijke regels staan over hoe verantwoording wordt afgelegd over verhuiskosten. Om zo politieke discussies te voorkomen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen