Overslaan en naar de inhoud gaan

Deborah is de dupe van misstanden in adoptiewereld

Geplaatst opdonderdag 3 december 2020 - 19:01

Deborah Hageman uit Landgraaf is geadopteerd en heeft grote moeite om achter haar ware identiteit te komen omdat officiële documenten van de adoptie vervalst blijken.

Door die misleidende papieren weet ze niet zeker op welke datum ze is geboren. Naar haar ware naam is het eveneens gissen. En haar biologische familie hoopt ze nog ooit te vinden aan de hand van DNA-gegevens.

De knagende onzekerheid over haar identiteit is te wijten aan de vele misstanden in de adoptiewereld. Het tv-programma Zembla besteedt donderdagavond aandacht aan de foute zaken rondom adoptie. Deborah komt aan het woord in de reportage.

Het is niet mijn broer
Als Sri Lankaanse adoptiebaby kwam ze met haar tweelingbroer naar Nederland. Maar haar papieren waren vervalst en dus bleek haar broer toch niet haar broer. Haar adoptieouders wisten ervan. Toen Deborah 15 werd, vertelde haar vader haar de waarheid.

Volgens Zembla heeft de Nederlandse overheid al die jaren te weinig gedaan om een einde te maken aan misstanden. Het gaat om vervalsing van adoptiepapieren, kinderroof en ‘baby farms’ waarbij baby’s vanwege de grote vraag naar adoptie op de wereld werden gezet.

Verjaringstermijn
Hageman is een zaak gestart tegen de Nederlandse staat. Ze wil dat de overheid de fouten toegeeft en de adoptiebaby’s uit het verleden helpt in hun zoektocht naar de waarheid. Een succesje is al geboekt. De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie over adoptie aangenomen. Daarin wordt de regering opgedragen om met een wet ervoor te zorgen dat voor adoptiezaken geen verjaringstermijn van 20 jaar meer geldt.

De uitzending van Zebla is te zien vanaf 20:25 uur op NPO2

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen