Overslaan en naar de inhoud gaan

'Debat van het Zuiden was lofzang van vijf kwartier'

Geplaatst opzaterdag 11 maart 2017 - 18:59

"Het was een lofzang op het zuiden die vijf kwartier duurde", zegt Lars Duursma, debatdeskundige bij Debatrix. Hij analyseerde voor het Debat van het Zuiden voor Omroep Brabant en 1Limburg.

Hoewel Duursma soms iets te veel vleierij zag vanuit de lijsttrekkers deelt hij ook complimenten uit. "Het ging vijf kwartier ook echt over zuidelijke thema’s. De thema’s waren helder en de gespreksleiders hielden de lijsttrekkers daar ook scherp aan”, zegt Duursma. “Dat maakte het debat verfrissend ten opzichte van andere debatten, waar elke keer weer dezelfde thema’s terugkomen."

Gestrekt been
Opvallend was dat Asscher de handschoenen definitief heeft uitgetrokken. "Hij probeert niet langer boven de partijen te staan, maar vliegt overal met gestrekt been in. Zo zei hij ‘die onzin staat in uw programma’ tegen Pechtold, later viel hij Rutte hard aan over Q-koorts", merkte Duursma. "De vraag is hoe geloofwaardig zo’n harde en persoonlijke aanval is tegen de man met wie hij ruim vier jaar in een kabinet zat. Mensen merken ook wel dat die verharding pas is ontstaan sinds de PvdA slecht staat in de peilingen."

Sorry van Rutte
Mark Rutte maakte het zichzelf lastig bij de beelden over Q-koorts. Na veel aandringen wilde hij de ‘sorry’ die zijn collega’s eerder hadden aangeboden voor de aanpak van de ziekte best wilde herhalen. "Maar heel betrokken en welgemeend kwamen die verontschuldigingen niet over", zag de analist. "Als je goede excuses wil aanbieden, dan zeg je sorry terwijl je je richt tot degene tot wie je excuses maakt. Je laat een pauze vallen en vervolgens laat je zien dat je begrijpt wat je fout hebt gedaan." Die dingen heeft Rutte volgens Duursma achterwege gelaten.

Geen winnaar
Hoewel hij het debat inhoudelijk sterk vond kan Duursma geen winnaar aanwijzen. "Ik vond niemand er echt bovenuit springen, en ik ben geen fan van winnaars aanwijzen bij debatten. Je ziet dat iedereen zichzelf duidelijk probeert te profileren. Pechtold wilde graag boven de partijen staan en benadrukken dat veel van de partijen het eens zijn, Roemer liet geen kans onbenut om zijn Brabantse roots te benoemen en Buma wilde het nieuws halen door te roepen dat Nederland het ‘Colombia van Europa’ is als het gaat over drugs. Klaver oogde ontspannen, kon zijn standpunten helder neerzetten maar zei niet iets wat de kiezer lang bij zal blijven."

Kanttekening
De debatdeskundige wil nog wel een kritische kanttekening plaatsen. Hij vindt dat de dertig uitgenodigde zwevende kiezers een iets te prominente rol kregen. Aan het einde van het debat werd hen gevraagd om voor de logo’s te gaan staan van partijen die hen overtuigd hadden. Niemand ging bij de VVD of PvdA staan. "De presentator gaf wel aan dat de groep niet representatief is, maar bij de kiezer blijft toch een beeld hangen dat de Brabantse kiezers niet bij VVD of PvdA moeten zijn. Dat beeld is erg sterk, en dat kan meer invloed hebben dan de woorden van de lijsttrekker."

Lawaai
Verder had
Duursma liever gezien dat de zwevende kiezers in de grotere debatzaal hadden gezeten, en niet in een aparte kamer. "De eigen achterban van de lijsttrekkers maakte veel lawaai, waardoor zij werden gestimuleerd om voor een eenvoudig applaus te gaan. Dat had beter andersom gekund: zwevende kiezers in de zaal, supporters buiten de studio. Deze keuze verklaart mogelijk waarom veel zwevende kiezers achteraf aangaven toch wel teleurgesteld te zijn in het debat zelf: ze klaagden over gehakketak en suggereerden een “afkoelingsperiode” tijdens het debat. Tsja, dat krijg je met schreeuwende supporters in de zaal."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Video: lijsttrekkers vallen elkaar aan in pittig debat
Debat van het Zuiden trekt internationale aandacht
Debat van het Zuiden: dit vonden ze er zelf van
Debat van het Zuiden: wat vraag jij de lijsttrekkers?
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen