Overslaan en naar de inhoud gaan

Debat Tweede Kamer over cyberaanval op UM

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 16:41

De Tweede Kamer houdt op korte termijn een debat over de recente cyberaanval op de Universiteit Maastricht. Dat gebeurt op initiatief van Tweede Kamerlid Dennis Wiersma (VVD).

Wiersma wil weten wat er precies gebeurd is en welke maatregelen er eventueel nodig zijn om dergelijke aanvallen in de toekomst te voorkomen. Dat is niet alleen van belang voor de Universiteit Maastricht maar voor alle universiteiten in Nederland, zo vindt hij.

Lees ook: NCTV: 'Cyberhack UM moet wake-up call zijn'

Ruime meerderheid
In de Tweede Kamer kreeg hij steun van mede-regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie voor een debat, net als van PVV en DENK. Samen is dat een ruime meerderheid.

SP, GroenLinks en PvdA wilden eerst een brief van de verantwoordelijke minister voordat ze ja of nee zeggen tegen een debat.

Schriftelijk
Eind vorig jaar stelde Wiersma ook al schriftelijke vragen over de cyberaanval, samen met Tweede Kamerlid Chantal Nijkerken uit Beekdaelen. Daarin vroeg hij naar de feitelijke gang van zaken, maar zette hij ook vraagtekens bij het vermeende betalen van losgeld aan 'deze criminelen' door de Universiteit Maastricht. Ook informeerde hij naar eventuele cyberaanvallen bij andere universiteiten, of pogingen daartoe.

Wanneer het debat in de Tweede Kamer precies plaatsvindt, is nog niet bekend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen