Overslaan en naar de inhoud gaan

Debat Tweede Kamer over cyberaanval op UM

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 16:41

De Tweede Kamer houdt op korte termijn een debat over de recente cyberaanval op de Universiteit Maastricht. Dat gebeurt op initiatief van Tweede Kamerlid Dennis Wiersma (VVD).

Wiersma wil weten wat er precies gebeurd is en welke maatregelen er eventueel nodig zijn om dergelijke aanvallen in de toekomst te voorkomen. Dat is niet alleen van belang voor de Universiteit Maastricht maar voor alle universiteiten in Nederland, zo vindt hij.

Lees ook: NCTV: 'Cyberhack UM moet wake-up call zijn'

Ruime meerderheid
In de Tweede Kamer kreeg hij steun van mede-regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie voor een debat, net als van PVV en DENK. Samen is dat een ruime meerderheid.

SP, GroenLinks en PvdA wilden eerst een brief van de verantwoordelijke minister voordat ze ja of nee zeggen tegen een debat.

Schriftelijk
Eind vorig jaar stelde Wiersma ook al schriftelijke vragen over de cyberaanval, samen met Tweede Kamerlid Chantal Nijkerken uit Beekdaelen. Daarin vroeg hij naar de feitelijke gang van zaken, maar zette hij ook vraagtekens bij het vermeende betalen van losgeld aan 'deze criminelen' door de Universiteit Maastricht. Ook informeerde hij naar eventuele cyberaanvallen bij andere universiteiten, of pogingen daartoe.

Wanneer het debat in de Tweede Kamer precies plaatsvindt, is nog niet bekend.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen