Overslaan en naar de inhoud gaan

Debat Tweede Kamer over cyberaanval op UM

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 16:41

De Tweede Kamer houdt op korte termijn een debat over de recente cyberaanval op de Universiteit Maastricht. Dat gebeurt op initiatief van Tweede Kamerlid Dennis Wiersma (VVD).

Wiersma wil weten wat er precies gebeurd is en welke maatregelen er eventueel nodig zijn om dergelijke aanvallen in de toekomst te voorkomen. Dat is niet alleen van belang voor de Universiteit Maastricht maar voor alle universiteiten in Nederland, zo vindt hij.

Lees ook: NCTV: 'Cyberhack UM moet wake-up call zijn'

Ruime meerderheid
In de Tweede Kamer kreeg hij steun van mede-regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie voor een debat, net als van PVV en DENK. Samen is dat een ruime meerderheid.

SP, GroenLinks en PvdA wilden eerst een brief van de verantwoordelijke minister voordat ze ja of nee zeggen tegen een debat.

Schriftelijk
Eind vorig jaar stelde Wiersma ook al schriftelijke vragen over de cyberaanval, samen met Tweede Kamerlid Chantal Nijkerken uit Beekdaelen. Daarin vroeg hij naar de feitelijke gang van zaken, maar zette hij ook vraagtekens bij het vermeende betalen van losgeld aan 'deze criminelen' door de Universiteit Maastricht. Ook informeerde hij naar eventuele cyberaanvallen bij andere universiteiten, of pogingen daartoe.

Wanneer het debat in de Tweede Kamer precies plaatsvindt, is nog niet bekend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen