Overslaan en naar de inhoud gaan

Deal mislukt: OM wil nog altijd 3 ton van Jos van Rey

Geplaatst opdonderdag 31 oktober 2019 - 6:00

Voor de rechtbank in Rotterdam vindt donderdag de zogeheten pluk-ze zaak plaats tegen oud-wethouder Jos van Rey van Roermond.

Het Openbaar Ministerie vordert bijna drie ton terug van Van Rey.

Witwassen
Het baseert zich daarbij op zijn veroordeling tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, voor onder meer passieve ambtelijke corruptie en witwassen.

Giften
Bij witwassen gaat het om giften van ondernemers aan een speciale BV, waaruit verkiezingscampagnes van de VVD werden betaald en om een grote verkiezingszuil voor oud VVD-prominent Frans Weekers uit Weert.

Corruptie
Bij de passieve ambtelijke corruptie gaat het om bezoeken aan bijvoorbeeld buitenlandse voetbalwedstrijden en vastgoedbeurzen, betaald door zijn vriend: de in juli overleden projectontwikkelaar Piet van Pol. Het voordeel dat hij daarbij genoten zou hebben, wil het OM nu terug van Van Rey.

Claim
Tijdens een regiezitting begin januari had rechter Jacco Janssen de partijen opgeroepen om tot een schikking te komen. Want het is onwaarschijnlijk dat de eis van drie ton wordt toegewezen. Maar het is ook niet reëel te verwachten dat de claim volledig van tafel wordt geveegd, aldus Janssen toen.

Lees ook: Van Rey treft mogelijk schikking over tonnenclaim

Geen deal
Maar het OM en Jos van Rey en zijn advocaat Gitte Stevens zijn er niet samen uitgekomen. Ze hebben geen deal weten te sluiten. Vandaar dat nu de zaak alsnog inhoudelijk wordt behandeld. Mogelijk wordt dan ook duidelijk waarom beide partijen niet tot een vergelijk zijn gekomen.

Van Rey zelf spreekt tegen dat hij enig persoonlijk financieel voordeel heeft genoten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen