Overslaan en naar de inhoud gaan

De zaak Nicky en het geheim van de Raadkamer

Geplaatst opdinsdag 17 november 2020 - 6:00

De Maastrichtse rechtbank heeft er vijf weken voor nodig om tot een vonnis te komen in de zaak Nicky Verstappen. Cruciale rol bij het wikken en wegen over de rol van verdachte Jos Brech speelt de Raadkamer.

Dat is een kleine kamer met vier stoelen en een paar wetboeken waar de rechters en de griffier zich terugtrekken om tot een vonnis te komen. De belangrijkste vragen en antwoorden over de Raadkamer.

1 - Wat is het geheim van de Raadkamer?
Het geheim wil zeggen dat alles wat daar wordt besproken binnen de vier muren van het kamertje blijft. De rechters mogen hun afwegingen, vragen en eventuele twijfels niet delen met hun familie, vrienden of andere rechters. Alles blijft dus vertrouwelijk en dus kan iedereen zich vrij uitspreken over de dilemma's in de zaak.

Video: L1

2 - Welke rituelen zijn er?
Om beïnvloeding zo veel mogelijk te voorkomen is er een duidelijke volgorde. Eerst spreekt de griffier die notuleert en het vonnis uiteindelijk uitwerkt, daarna is het woord aan de minst ervaren rechter, gevolgd door de oudste bijzitter en tot slot de voorzitter. Zo kan iedereen vrij zijn mening verkondigen zonder dat hij of zij denkt: ik zal het oordeel van de meest ervaren rechter maar volgen.

3 - Wanneer valt het besluit?
Meteen na afloop van de laatste zittingsdag of de volgende ochtend komen de rechters bij elkaar in de Raadkamer. In de meeste gevallen wordt dan direct een oordeel geveld over schuld of onschuld. Bij een ingewikkelde zaak komen de rechters daarna nog vaak samen om hun beslissing verder uit te werken en te motiveren. Het goed opschrijven van een vonnis kost veel tijd want de nabestaanden, de samenleving en de verdachte vragen om een uitgebreide uitleg van de rechters, welke beslissing ook volgt.

Lees ook: Waarheid blijft mysterie in zaak Nicky Verstappen

4 -Stel ze komen er niet uit?
De griffier heeft geen stem in het geheel. Dus blijven de drie rechters over. Er wordt alles aan gedaan om tot een unaniem oordeel te komen. In het uiterste geval wordt het dus twee tegen één en zijn de rechters verdeeld. Daar zal de buitenwacht niks van merken omdat dit ook valt on der het geheim van de Raadkamer.

5 - Is er wel eens spijt achteraf van een beslissing?
Rechter Cathérine Nollen: "Natuurlijk denk je na over wat er gebeurd is tijdens een zitting, welke vragen je wel of niet hebt gesteld. Maar ik heb er geen slapeloze nachten van. Ik heb nooit spijt. Je moet je werk zo goed mogelijk doen. Soms gaan mensen in hoger beroep en dan komt er wat anders uit. Dat is niet erg. "

Lees hier alles over de zaak Nicky Verstappen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen