Overslaan en naar de inhoud gaan

De Wondere Wereld van Sjra Wijen in eigen bos en museum

Geplaatst opwoensdag 19 augustus 2020 - 20:04

Zeventig vierkante meter museum heeft hij aan zijn huis en iedere centimeter lijkt benut. Sjra Wijen uit Kelpen-Oler heeft een bonte en enorme verzameling die varieert van Afrikaanse godenmaskers tot antiek turfstekersgereedschap uit de Peel.

Sjra Wijen (77) verzamelt bijna zijn hele leven spullen. Het begon allemaal toen hij als jonge meubelmaker aan het werk ging. "Spullen waar klanten van af wilden. Daar had ik interesse in. Overal zit een verhaal achter. Zo is het eigenlijk begonnen."

Corona
Ook het museum van Sjra heeft te lijden onder de strikte corona-maatregelen. "Dit jaar is het bezoekersaantal blijven steken op zestig. Normaal, komen er toch wel zo'n zevenhonderd per jaar een bezoekje brengen."

Filantroop
In het museum staan en liggen veel Afrikaanse spullen. Zoals een kies van een olifant met wel een lengte van zo'n vijfentwintig centimeter. "Ik heb veel gereisd in Afrika. Ook in arme dorpen een waterput aangelegd. Als een soort filantroop."

Kangaroe
En dan is er nog kangaroe Stef. De baby is moederloos. "Moeder kangaroe is pas gestorven", vertelt echtgenote Lies. Ze geeft Stef de fles in de keuken. "Hij springt door het hele huis. Als ik niet oplet vind ik hem niet meer terug."

De Moost
Niet ver van de woning, een voormalig schoolgebouw, ligt het Spreukenbos. Sjra Wijen heeft het natuurgebied De Moost in Nederweert enkele jaren geleden gekocht. "Bijna acht hectare is het. We hebben wandelpaden aangelegd. Dit is een mooie plek om tot rust te komen. Het is mijn bos maar iedereen mag er gebruik van maken."

Spreuken
Op veel plekken kun je spreuken vinden. De ene keer op een tegeltje, dan weer geschreven op een gladde steen. "Mensen begonnen dit achter te laten hier. Ik vond dat wel leuk. Tenminste als de boodschap netjes is. Anders haal ik het weg."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen