Overslaan en naar de inhoud gaan

De week in tweets: spoorspionage en SP-Audi's

Geplaatst opvrijdag 1 mei 2015 - 17:28

Veel vervoersperikelen deze week in het nieuws. Met als blikvanger natuurlijk het schandaal rond de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer. Maar ook: hoe maakt een SP'er de overstap van een brommer naar een limousine? Hier is de Week in Tweets.

Bij de NS zijn ze het spoor nu echt bijster. Dochterbedrijf Abellio blijkt de miljardenopdracht voor het Limburgs openbaar vervoer op slinkse wijze te hebben binnengehaald. Trefwoorden: bedrijfsspionage, voorkennis, gesjoemel, gerommel.

De provincie heeft het contract met Abellio inmiddels door de papierversnipperaar gejast.

Een kleine zuivering deze week bij het Waterschap Peel en Maasvallei. Of beter gezegd: een staaltje van zelfreiniging waar ze bij Abellio nog een puntje aan kunnen zuigen. Voorzitter Toine Gresel trad af na vragen van L1 over zijn privé-werkzaamheden voor een communicatiebureau. Dat bureau kreeg ook opdrachten van de Limburgse waterschappen.

Schijn van belangenverstrengeling en zo. Wrang: een paar dagen eerder was Gresel nog geridderd.

Het nieuwe provinciaal bestuur is nu officieel aon de geng. Zeven gedeputeerden van vijf partijen gaan Limburg runnen. Een brede coalitie, zoals dat in het politieke jargon heet. Het leverde alom tevreden gezichten op in het provinciehuis.

In het héle provinciehuis? Nee, één fractie blijft weerstand bieden en zal dat de komende vier jaar blijven doen. Daar laat PVV-leider Michael Heemels geen misverstand over bestaan.

Twee van de nieuwe gedeputeerden zijn van de SP. Politici van die partij verplaatsen zich normaal gesproken met het openbaar vervoer of op de fiets. Of hooguit in een derdehands Opel Corsa.

Maar de socialistiese bestuurders Daan Prevoo en Marleen van Rijnsbergen reizen voortaan per glimmende dienst-Audi, type vijf keer modaal. Dat voelt in het begin wel even ongemakkelijk natuurlijk. Je moet het als SP'er toch maar uitleggen aan je kiezers, die zich doorgaans op een rokende scooter voortbewegen.

Hier volgt een politiebericht.
Flikken Maastricht krijgt er een broertje bij. Flikken Rotterdam komt in 2016 op de buis, en de eerste opnamen beginnen dit jaar al.

Betekent dit het einde van het populaire Flikken Maastricht, waar na al die jaren nog steeds veel mensen geboeid naar kijken? Hoofdrolspeelster Angela Schijf verzekert van niet.

We begonnen deze Week in Tweets met het openbaar vervoer en we eindigen er ook mee. Tweemaal kwam een conducteur in het nieuws, de afgelopen week. Het was weer zover: een man uit Tegelen vond het nodig een conducteur met een mes te bedreigen. De politie kon de agressieve Tegelenaar gelukkig aanhouden.

Een collega-conducteur zorgde voor een vrolijker noot. In de trein van Venlo naar Eindhoven speelde hij een mopje gitaar mee met een groep scholieren. Geknipt voor een NS-reclamecampagne, deze man.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

De week in quotes: 'Judas hangt zich op volgens Arbo-regels'
NS speelde vals bij aanbesteding vervoer Limburg
Spoorbrug spoorviaduct Den Baog Belfeld
Provincie vindt nieuw spoorwegviaduct Belfeld niet nodig
De week in beeld: Denk, Door en declaraties
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen