Overslaan en naar de inhoud gaan

De Vries tempert hoop dat Tanja Groen wordt gevonden

Geplaatst opdinsdag 15 juni 2021 - 16:32

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries tempert de verwachtingen bij de dinsdag in gang gezette nieuwe zoektocht naar Tanja Groen.

Dat liet hij weten tijdens de eerste zoekdag naar de Maastrichtse studente.

Zij verdween in 1993 op 18-jarige leeftijd en wordt sindsdien vermist. Dinsdag begonnen justitie en politie met het doorzoeken van een gebied op de Strabrechtse Heide in de Noord-Brabantse gemeente Heeze-Leende. De hei werd volgens de politie vaker genoemd als plaats waar Tanja Groen begraven zou zijn.

Moordenaar Wim S.
De Vries volgt de zoektocht ter plaatse namens de familie van het verdwenen meisje. "Deze zoektocht is een poging, een mogelijkheid die we willen uitsluiten", zei De Vries. Hij waarschuwde voor hoog gespannen verwachtingen: "Eerst zien, dan geloven." De zoektocht is volgens hem gebaseerd op verklaringen van ene Wim S., een moordenaar uit het naburige Geldrop. De Vries ziet er niet veel in. "Het is slechts één van de scenario's. Er valt echter heel wat op af te dingen."

Video L1

Bodemlaag afschaven
De politie gaat zoeken op een plek die uit onderzoek naar voren is gekomen als mogelijke begraafplaats. Met het zoeken in de buurt van een ven is dinsdag begonnen, en ook op woensdag en donderdag zal er worden gezocht, zei een woordvoerster van de politie. Met zware apparatuur wordt de bodemlaag eerst afgeschaafd. Daarna gaat een archeoloog kijken naar recente veranderingen in de bodemstructuur, lichtte een woordvoerster van de politie toe. Om 20:30 uur dinsdagavond liet de politie weten dat de zoekwerkzaamheden "voor vandaag klaar" zijn. "Woensdagochtend wordt verder gezocht,", twittert de politie.

De destijds 18-jarige studente verdween tijdens de introductieweek van de Universiteit Maastricht. Op 4 september 1993 gaven haar ouders Tanja Groen als vermist op. Sindsdien is op meerdere plaatsen naar haar gezocht.

'Open eindjes aan elkaar knopen'
Aanleiding voor de zoektocht nu zijn volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie ooggetuigenverklaringen, zowel recente als van langer geleden. "In het onderzoek komt heel vaak de Strabrechtse Heide naar voren", aldus deze woordvoerster. "In 2019 zijn we begonnen met het aan elkaar knopen van alle losse en open eindjes in het dossier. Daarbij zetten we nieuwe technieken in. Dit is één van de scenario's die we uitlopen."

In januari 2020 zocht de recherche vergeefs in een graf op een kerkhof in Heugem bij Maastricht.

Lees ook: 'Tergende onzekerheid bij familie Tanja Groen duurt voort'

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen