Overslaan en naar de inhoud gaan

De Valk in Echt: van dakpannenfabriek naar foodbeleving

Geplaatst opwoensdag 11 augustus 2021 - 21:44

De dakpannenfabriek De Valk in Echt wordt komende twee jaar gerestaureerd en omgetoverd tot een plek waar alles draait om foodbeleving.

"Waar vroeger de pannen werden gemaakt, worden de pannen dadelijk op een andere manier gebruikt", zegt vastgoedeigenaar Chanou de Boer.

Uitdagend werk
Na een lange en glorieuze tijd sloot de dakpannenfabriek De Valk in 1979 de deuren. "Ik kan me alles nog precies verbeelden zoals het was", vertelt oud-medewerker Jan Hendriks, die na vijf decennia weer eens binnen in de voormalige fabriek staat. Hij werkte destijds in het laboratorium van de dakpannenfabriek. "Ons werk was vochtgehaltes nemen en de temperatuur en luchtvochtigheid meten. Het was harstikke leuk en uitdagend werk", zegt Hendriks.

In verval geraakt
Na de sluiting is de fabriek in verval geraakt. Ruiten zijn kapot, daken zijn ingestort en een groot gedeelte van de voormalige dakpannenfabriek is al gesloopt. De herkenbare voorgevel is wel nog grotendeels intact gebleven en die zal ook behouden blijven.

Speciaal
Het gebouw is gekocht door De Boer Vastgoed. Een vastgoedbedrijf dat om de hoek ligt van de dakpannenfabriek. "Ik ken het gebouw al vanaf toen ik klein was", zegt vastgoedeigenaar Chanou de Boer. "Ik ging tegenover altijd naar school dus ik kwam er altijd al langs. Het is erg speciaal om met zo'n gebouw aan de slag te gaan."

Video: L1

Foodmarkt
"We zijn bezig met een foodbelevingconcept, aldus De Boer. Alles staat dus in het teken van eten. "De twee grote hallen die aan de straat liggen, blijven behouden. Er zal veel glas gebruikt worden zodat het een open karakter krijgt. De invulling van het gebouw zal bestaan uit horeca, fooddetailhandel en een Jumbo Foodmarkt zoals die ook al bestaat in Veghel", vertelt De Boer.

Misgelopen
Stadsgids Piet Vinken is blij met de plannen van De Valk. "Als familie De Boer niet aan de slag was gegaan dan was dit helemaal misgelopen. We hadden dan waarschijnlijk over tien jaar geen De Valk meer gehad", stelt Vinken. Samen met de heemkundekring Echter Landj werkt Vinken aan een boek over De Valk. "De fabriek was vroeger ontzettend belangrijk voor de omgeving. Het is nu een monumentaal gebouw dus wij zijn ontzettend blij dat het onder handen wordt genomen en wordt gerestaureerd", vertelt Vinken.

Architectonische waardes
De Boer verwacht anderhalf jaar bezig te zijn met restaureren en hoopt tegen die tijd de nieuwbouw af te hebben. "Wij zorgen dat de ambiance van een oude fabriekshal en de architectonische waardes die het gebouw zeker heeft, behouden blijven. We hopen hiermee dat dit zorgt voor een extra bezoekersbeleving."

Dit verhaal is onderdeel van een zomerserie over markante leegstaande gebouwen in Limburg, die een nieuwe bestemming krijgen. Lees hier het verhaal van maandag en dinsdag terug.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen