Overslaan en naar de inhoud gaan

De strijd tegen huisjesmelkers: nieuwe kamerverhuur verboden

Geplaatst opdonderdag 27 januari 2022 - 6:48

De gemeente Heerlen verbiedt per direct het verkameren van woningen in de stad. Voor Heerlen is het een enorme opsteker in de hardnekkige strijd tegen huisjesmelkers.

Het is een van de grotere problemen in de gemeente: woningen die door huisjesmelkers worden opgekocht en voor te hoge prijzen per kamer worden verhuurd.

Veel mensen bij elkaar huisvesten
Wijken worden steeds vaker geconfronteerd met huisjesmelkers, maar ook met malafide beleggers en andere slechte verhuurders die huizen opkopen en daar veel mensen bij elkaar huisvesten. Zo wil de gemeente ook de overlast die gepaard gaat met grootschalige huisvesting van onder meer arbeidsmigranten tegengaan. Daarnaast is het opsplitsen van woningen op één adres niet meer toegestaan.

Lees ook: Heerlen gaat strijd aan met problemen kamerverhuurpanden

'Foute ontwikkeling stoppen'
Volgens wethouder Jordy Clemens (Wonen) hebben inwoners last van geluidsoverlast en verloedering van hun woonomgeving, terwijl verhuurders geld beuren aan deze praktijken. "Die foute ontwikkeling willen we per direct stoppen. We zien bijvoorbeeld dat woningen in een straat worden opgekocht waarna daar door uitzendbureaus allerlei mensen worden gehuisvest. Vaak tegen hoge huren", aldus Clemens.

Ruimte voor uitzonderingen
Door het nemen van een zogenaamd voorbereidingsbesluit heeft de gemeenteraad woensdagavond tot het verbod besloten voor in ieder geval een periode van één jaar.

Echter kunnen er uitzonderingen worden gemaakt als huiseigenaren die een woning willen verkameren met goede plannen op tafel komen. De gemeente vindt het belangrijk om de levendigheid in het centrum te bevorderen door bijvoorbeeld wonen boven winkels mogelijk te maken. "We gaan er samen met goedwillende partijen voor zorgen dat er wel goede woningen komen", stelt Clemens.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen