Overslaan en naar de inhoud gaan

De roerige geschiedenis van de autoproductie in Born

Geplaatst opdonderdag 15 oktober 2020 - 16:02

Sinds het begin van de autoproductie in Born - in de late jaren 60 - is de toekomst van die bedrijfstak onzeker geweest.

De geschiedenis van de autoproductie in Born begint in 1967, als Daf voor het maken van personenauto's uitwijkt naar Limburg, omdat de productielocatie in Eindhoven te klein is geworden. De keuze voor Limburg was ingegeven door de mijnsluiting; het grote verlies aan werkgelegenheid in de mijnstreken moest gecompenseerd worden.

In deze tijdlijn vindt u een overzicht van de geschiedenis van de Limburgse autofabriek.

Daf en Volvo
In 1975 werd in Volvo Car Corporation een nieuwe partner gevonden die de fabriek een steviger basis moest geven. De naam van de fabriek veranderde dan ook van Daf Car BV in Volvo Car BV. In 2001 verkocht de Zweedse autoproducent zijn belang in de fabriek, maar tot 2004 zouden er nog Volvo's van de band blijven rollen.

Video: L1

Mitsubishi
Sinds 1992 was ook Mitsubishi Motors Corporation mede-eigenaar van de fabriek, waarmee de opzet tamelijk uniek was geworden: auto's van verschillende merken die in één productielijn tegelijk werden gebouwd. Nadat Volvo zich in 2001 uit de fabriek terugtrok, werd Mitsubishi volledig eigenaar. Door een samenwerkingsverband met DaimlerChrysler werd in Born vanaf 2004 behalve de Mitsubishi Colt ook de Smart Forfour geproduceerd. Hoewel dat laatste model geen lang leven beschoren was: na twee jaar werd de productie in Limburg stilgelegd.

Tot 2012 rolden er dan ook alleen nog maar Mitsubishi's van de band in Born: de 5-deurs en de 3-deurs Colt en later ook de Outlander.

BMW
Begin 2012 braken er opnieuw spannende tijden aan voor het toenmalige NedCar, toen Mitsubishi aankondigde de productie in Born aan het eind van dat jaar te stoppen. Maar vlak voordat het doek voor de fabriek definitief leek te vallen, nam de Eindhovense VDL Groep de fabriek over. Dat resulteerde in 2013 in de huidige naam: VDL Nedcar. De fabriek werd volledig omgebouwd en een jaar later ging de productie van het eerste model Mini van start in opdracht van BMW. In de jaren daarna kwamen er nog twee Mini-modellen bij, en in 2017 de X1.

In juni 2018 vierde VDL Nedcar, temidden van een stakingsgolf in de metaal, nog zijn 50-jarig bestaan.

Bekijk ook: 50 jaar Nedcar

Maar met het besluit dat BMW na 2023 stopt met de productie van automodellen in Born breken er opnieuw onzekere tijden aan voor de autofabriek.

Lees ook: Enorme klap voor Nedcar: BMW stopt productie in 2023

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen