Overslaan en naar de inhoud gaan

De prijs van succes: hoe ziet Fortuna er straks uit?

Geplaatst opdonderdag 19 april 2018 - 6:00

Fortuna Sittard wedijvert met NEC om promotie naar de eredivisie, mede dankzij een evenwichtige selectie. De vraag is: Wat blijft er na de zomer van dat team over?

Veel sterkhouders zijn, in principe, na dit seizoen vrij om te gaan en staan waar zij willen. In totaal lopen de contracten van liefst twaalf spelers af.

Scorend vermogen
De aanvallers Stefan Askovski, Djibril Dianessy en eerste doelman Aykut Özer zijn de meest in het oog springende namen. Askovski en de multifunctionele Dianessy nemen samen, met 23 goals en 11 assists, een fors deel van Fortuna's doelpuntenproductie voor hun rekening. Wanneer dat tweetal voor een toekomst bij een andere club kiest, zou dat een aderlating zijn voor het scorend vermogen in Sittard. De marktwaarde van beide spelers ligt, naar schatting, rond de drie á vier ton.

Blessures en opties
De situatie van Dianessy is bijzonder; door een kruisbandblessure is het de vraag wanneer hij weer op het veld staat. Ook Gavin Vlijter, wiens contract in de zomer afloopt, staat al lange tijd buitenspel door een blessure. In Dianessy's contract is, net als bij doelman Miguel Santos, echter een optie opgenomen waardoor Fortuna zijn verbintenis met een jaar kan verlengen. Bij Santos is het maar de vraag of beide partijen om verlenging staan te springen. De Portugees kwam binnen als eerste keus én wordt betaald voor een rol als eerste keeper, maar is momenteel reserve.

Djibril Dianessy van Fortuna Sittard viert zijn doelpunt in de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven
Djibril Dianessy viert 'zijn' 0-1 tegen FC Eindhoven.
Foto: Orangepictures.nl

Geliefd onder supporters
Ook dreigt het vertrek van twee middenvelders die veelvuldig in actie komen: Dries Saddiki en Lars Hutten. Het duo is geliefd onder de supporters en voor Tegelenaar Saddiki lijken bovendien zijn beste jaren nog te komen. Voor de balans in de selectie én de binding met de achterban lijkt het van groot belang om die spelers tot een langer verblijf in Sittard te verleiden.

Jonkies
Saddiki is bovendien een in de eigen regio opgeleide speler. Dat geldt ook voor Job van de Walle, Luc Tinnemans en Mo Kourouma. Die jonkies komen vooralsnog niet in aanmerking voor een plekje bínnen de lijnen en hun vertrek zou dan ook niet onoverkomelijk zijn. Tegelijkertijd moet het voor Fortuna geen probleem zijn om de salarissen van zulke talenten op te hoesten.

De Fortunezen vieren samen met het uitvak de overwinning op en bij Go Ahead Eagles.
Foto: Niels van Renen

Gezichtsbepalende spelers
Naast de eigen contracten huurt Fortuna op dit moment ook twee gezichtsbepalende spelers: Todd Cantwell en Perr Schuurs. De Engelsman kwam tijdelijk over van Norwich City en keert na dit seizoen in principe terug naar The Canaries. Ondanks een stroeve start door een blessure, heeft de spelmaker het publiek al regelmatig op de banken weten te krijgen met zijn sterke spel.

Schuurs: Ajax, Jong Ajax of Fortuna?
Over Schuurs is amper discussie mogelijk: de Nieuwstadtenaar is misschien wel het grootste talent dat het Limburgs voetbal dit decennium heeft voortgebracht. Bij zijn Ajax-miljoenentransfer werd bedongen dat hij het seizoen afmaakt in Sittard, om daarna in de hoofdstad aan de slag te gaan. Maar wat als Fortuna daadwerkelijk promoveert en in de voorbereiding blijkt dat Schuurs niet bij de selectie van Ajax, maar bij Jong Ajax moet aansluiten? Ligt het dan niet voor de hand om hem opnieuw in Sittard te stallen? In december legden wij Schuurs die vraag voor. "Met Fortuna in de eredivisie", zei Schuurs toen.

Lees ook: Perr Schuurs: 'Ik ben Fortunees, zou nooit naar Roda gaan'

Perr Schuurs en Mark van Bommel met de Bronzen Stier - 1Limburg
Mark van Bommel overhandigt Perr Schuurs de Bronzen Stier.
Foto: Niels van Renen

Portugese goals
Uiteraard is er ook een lading spelers die, in principe, blijft. Zo loopt de huurperiode van topscorer Lisandro Semedo nog een jaar door. Licht de club de optie in het contract van die speler, naar verluidt een half miljoen euro waard, dan speelt hij zelfs tot 2020 bij Fortuna. Met de eveneens belangrijke André Vidigal werd al verlengd tot medio 2022. Sittard lijkt voorlopig verzekerd van Portugese goals, tenzij andere clubs de aanvallers wegplukken. Spits Finn Stokkers ligt ook nog één jaar vast.

Verdedigend intact
In verdedigend opzicht lijkt de zaak, los van Schuurs, intact te blijven: Wessel Dammers, Clint Essers, Kai Heerings, Mica Pinto, Marco Ospitalieri en Chris Braun beschikken over een doorlopende verbintenis, terwijl ook de controleurs Jorrit Smeets en Lazar Kojic bij de club lijken te blijven. Of dat ook geldt voor Mickaël Malsa en Sjoerd Ars, die aan andere clubs verhuurd werden omdat het niet boterde met coach Sunday Oliseh, valt nog te bezien.

Spannend en onzeker
Zo staat er dus ook voor het volgende seizoen al een geraamte, maar het is uiterst onzeker of dat niet ongenadig instort zonder leidersfiguren als Schuurs en Cantwell, zonder de doelpuntenproductie van Dianessy en Askovski en zonder de degelijkheid die Özer en Hutten bieden. Conclusie: niet alleen op sportief, maar ook op technisch en contractueel gebied breekt een voor Fortuna Sittard even spannende als onzekere periode aan.

Andere focus
Gevraagd naar een reactie op dit verhaal, laat een woordvoerder van de club weten dat Fortuna Sittard nu bezig is met andere zaken. "Dat zal je vast begrijpen", stelt hij. Of er op de achtergrond misschien al contracten zijn verlengd of dat er al met bepaalde spelers is gesproken, laat hij in het midden. "Dat parkeren we even."

Je kan weer stemmen voor de L1mbo Top 100. Vul het stemformulier in.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen