Overslaan en naar de inhoud gaan

De Peel experimenteergebied duurzame landbouw

Geplaatst opmaandag 17 juni 2019 - 9:10

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft natuurgebied De Peel aangewezen als een van de experimenteergebieden voor duurzame landbouw.

Dit is een onderdeel van haar plan voedsel te produceren met zo min mogelijk nadelen voor de natuur, het milieu en het klimaat, aldus de minister in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Goedkoop
Volgens de minister is voedsel zodanig goedkoop dat het een te grote belasting is voor het milieu. Ook leidt het tot voedselverspilling en verdienen boeren te weinig. Daarom heeft ze een plan bedacht om de Nederlandse agrarische sector te hervormen naar een 'kringlooplandbouw'.

Maatregelen
De minister stelt verschillende maatregelen voor. Deze hebben betrekking op proeven met dierlijke mest, de versoepeling van veevoerregels en de aanpak van korte pachtcontracten. Naast De Peel, zijn de Achterhoek, Twente, Flevoland en Noord-Nederland aangewezen als experimenteergebieden. Daar mag meer dierlijke mest gebruikt worden in plaats van kunstmest. Dan neemt het mestoverschot af.

Meer betalen
De overheid gaat honderen miljoenen euro's investeren per jaar om het nieuwe plan te realiseren. Een gevolg van duurzame voedselproductie is wel dat de producten duurder worden. De minister benadrukt dat mensen 20 procent van hun inkomen in de jaren 70 uitgaven aan voedsel. Nu ligt dat percentage tussen de tien en twaalf.

Eerlijke prijs
De rekening van goedkoop eten ligt bij de boeren, die vaak een laag inkomen hebben. Ook lijden het milieu en de natuur eronder. Daarom wil de minister afspraken maken over een eerlijkere prijs voor boeren. Ze vindt een hogere vergoeding terecht als er hogere eisen worden gesteld aan voedsel. Ook wil ze een geschillencommissie in het leven roepen waar boeren terecht kunnen en het makkelijker maken om gezamenlijk met supermarkten te onderhandelen.

Klagen
Thijs Rompelberg, bestuurslid van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond, liet al eerder aan L1 weten dat het verschil tussen de verkoopprijs van de boer en de winkelprijs te groot is. Daarnaast zijn de milieu-eisen strenger geworden. Boeren en tuinders klagen al jaren over de supermarkten, die de boeren volgens eigen zeggen uitknijpen.

Lees ook: LLTB blij met steun minister in strijd tegen supermarkten

Sceptisch
Arjan van Leeuwen is varkenshouder en akkerbouwer in Nederweert-Eind. Hij zet al sinds 1992 in op duurzame landbouw. Vanuit de ministeries werd dit altijd sceptisch bekeken. Met de nieuwe plannen van de minister lijkt er een omslag te komen. Van Leeuwen geeft aan dat ze dan wel moet aangeven hoe groot de kringloop mag zijn. Ook is hij benieuwd naar wat er terecht komt van de genoemde investeringen. Als de voedselprijzen gaan stijgen, moeten mensen zich ervan bewust worden hoe belangrijk landbouw is, vindt Van Leeuwen. Zelf zegt hij voorlopig geen veranderingen aan te brengen in zijn bedrijf. "Ik blijf van mening dat bedrijven met 10.000 varkens niet voor overlast voor het milieu zorgen."

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen