Overslaan en naar de inhoud gaan

De Peel experimenteergebied duurzame landbouw

Geplaatst opmaandag 17 juni 2019 - 9:10

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft natuurgebied De Peel aangewezen als een van de experimenteergebieden voor duurzame landbouw.

Dit is een onderdeel van haar plan voedsel te produceren met zo min mogelijk nadelen voor de natuur, het milieu en het klimaat, aldus de minister in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Goedkoop
Volgens de minister is voedsel zodanig goedkoop dat het een te grote belasting is voor het milieu. Ook leidt het tot voedselverspilling en verdienen boeren te weinig. Daarom heeft ze een plan bedacht om de Nederlandse agrarische sector te hervormen naar een 'kringlooplandbouw'.

Maatregelen
De minister stelt verschillende maatregelen voor. Deze hebben betrekking op proeven met dierlijke mest, de versoepeling van veevoerregels en de aanpak van korte pachtcontracten. Naast De Peel, zijn de Achterhoek, Twente, Flevoland en Noord-Nederland aangewezen als experimenteergebieden. Daar mag meer dierlijke mest gebruikt worden in plaats van kunstmest. Dan neemt het mestoverschot af.

Meer betalen
De overheid gaat honderen miljoenen euro's investeren per jaar om het nieuwe plan te realiseren. Een gevolg van duurzame voedselproductie is wel dat de producten duurder worden. De minister benadrukt dat mensen 20 procent van hun inkomen in de jaren 70 uitgaven aan voedsel. Nu ligt dat percentage tussen de tien en twaalf.

Eerlijke prijs
De rekening van goedkoop eten ligt bij de boeren, die vaak een laag inkomen hebben. Ook lijden het milieu en de natuur eronder. Daarom wil de minister afspraken maken over een eerlijkere prijs voor boeren. Ze vindt een hogere vergoeding terecht als er hogere eisen worden gesteld aan voedsel. Ook wil ze een geschillencommissie in het leven roepen waar boeren terecht kunnen en het makkelijker maken om gezamenlijk met supermarkten te onderhandelen.

Klagen
Thijs Rompelberg, bestuurslid van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond, liet al eerder aan L1 weten dat het verschil tussen de verkoopprijs van de boer en de winkelprijs te groot is. Daarnaast zijn de milieu-eisen strenger geworden. Boeren en tuinders klagen al jaren over de supermarkten, die de boeren volgens eigen zeggen uitknijpen.

Lees ook: LLTB blij met steun minister in strijd tegen supermarkten

Sceptisch
Arjan van Leeuwen is varkenshouder en akkerbouwer in Nederweert-Eind. Hij zet al sinds 1992 in op duurzame landbouw. Vanuit de ministeries werd dit altijd sceptisch bekeken. Met de nieuwe plannen van de minister lijkt er een omslag te komen. Van Leeuwen geeft aan dat ze dan wel moet aangeven hoe groot de kringloop mag zijn. Ook is hij benieuwd naar wat er terecht komt van de genoemde investeringen. Als de voedselprijzen gaan stijgen, moeten mensen zich ervan bewust worden hoe belangrijk landbouw is, vindt Van Leeuwen. Zelf zegt hij voorlopig geen veranderingen aan te brengen in zijn bedrijf. "Ik blijf van mening dat bedrijven met 10.000 varkens niet voor overlast voor het milieu zorgen."

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen