Overslaan en naar de inhoud gaan

De Peel brandt nog steeds

Geplaatst opdonderdag 28 mei 2020 - 20:10

Het was al een van de grootste natuurbranden in Nederland. Nu is de brand in de Deurnese Peel, net over de provinciegrens bij Griendtsveen, ook een van de langstdurende. Het vuur ontstond ruim vijf weken geleden en heeft ruim 800 van de 1000 hectare natuurgebied verwoest.

Bij de bestrijding werden in het begin veel brandweerkorpsen, bluswagens en enkele legerhelikopters ingezet. Het vuur in de Peel was door de wind en de droogte moeilijk te bestrijden.

Veenbrand
Na enkele weken was de brand onder controle, maar gedoofd is hij nog steeds niet. "Het is een veenbrand en dat betekent dat het vuur nu onder de grond woedt. Dat maakt het moeilijk te bestrijden", zegt Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer.

Video: L1

Brandweermannen ingeruild voor loonwerkers
De bestrijding gaat nu anders dan in het begin. Brandweermannen hebben plaatsgemaakt voor medewerkers van een loonbedrijf die zorgen dat bepaalde plekken worden nat gehouden. "We hebben enkele hotspots die worden besproeid, om te voorkomen dat het vuur ergens oplaait", aldus Verhoeven.

Onvoorspelbaar
Wanneer het vuur definitief zal zijn gedoofd durft ze niet te zeggen. "Het blijft onvoorspelbaar. Bij een vorige brand meenden we dat het vuur uit was, maar toen begon er weken later toch rook uit de grond te komen. Zo lang kan het onder de grond blijven smeulen."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen