Overslaan en naar de inhoud gaan

De oldtimer monteur: een uitstervend specialisme?

Geplaatst opdonderdag 6 januari 2022 - 22:33

De oldtimerliefhebber kiest steeds vaker voor iets modernere auto's waardoor er steeds minder vraag is naar het specialisme van 'oudere' oldtimers. Garages die de kennis en materialen in huis hebben voor deze oudere voertuigen zijn ook steeds schaarser. Een uitzondering daargelaten, zoals garage Jan Jacob in Maastricht.

Eigenaar Eric Jacob merkt dat er een verandering bij oldtimerliefhebbers plaatsvindt. Volgens hem is er sprake van een uitstervende 'oude garde' oldtimerliefhebbers. Dat wil zeggen dat deze oudere groep vooral vooroorlogse voertuigen verzamelt, uit de jaren ‘30 van de vorige eeuw bijvoorbeeld. "Mijn vader is ook ooit zo begonnen met een vooroorlogse Ford. Dat was toen een oldtimer."

Verschuiving
Jacob ziet het langzaamaan verschuiven. De liefhebber heeft tegenwoordig de voorkeur voor voertuigen uit de jaren '60, '70 en zelfs '80 van de vorige eeuw. Tot de oldtimers worden voertuigen gerekend die al meer dan 30 jaar niet meer worden gemaakt. "De jeugd associeert oldtimers toch meer met de voertuigen waarmee hun ouders reden", aldus Eric.

Volgens hem zal hierdoor op den duur minder vraag zijn naar het vooroorlogse specialisme. De kennis over deze voertuigen, materialen en mechanica van de eerste decennia auto’s, sterft daarmee noodgedwongen ook langzaam uit, verwacht hij.

Video: RTV Maastricht

Jubileum
De garage van Jan Jacob is een begrip in Maastricht en daarbuiten én viert dit jaar ook nog eens het 70-jarige jubileum. In 1952 begon Pie Jacob een eigen garage aan de Bergerstraat in de Maastrichtse wijk Scharn. Zoon Jan Jacob vestigde de garage in 1985 in de huidige garage aan de Scharnerweg.

Geen opvolger
Voorlopig kunnen klanten tot aan het pensioen van Eric rekenen op de specialistische hand- en spandiensten van de garage. Voorlopig, want er is geen opvolger voor deze ondernemer die in zijn eentje dit bedrijf voert.

Eric Jacob autogarage oldtimers maastricht
Foto: Ronald van den Hoven
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen