Overslaan en naar de inhoud gaan

De mais blijft dit jaar langer op de akkers staan

Geplaatst opdonderdag 30 september 2021 - 13:24

Het ministerie van Landbouw (LNV) heeft donderdag de boeren extra tijd gegeven om hun mais binnen te halen. Het gewas moet nu uiterlijk 31 oktober van de akkers zijn. Dat is een maand later dan gebruikelijk.

De boeren willen dit seizoen meer tijd voor het hakselen van mais. Door een traag groeiseizoen is het gewas op veel percelen nog niet rijp. Een slechte oogst kost geld en het milieu lijdt eronder, stellen de boeren.

Normaal zijn boeren verplicht om direct na de oogst, maar in ieder geval vóór 1 oktober, een vanggewas te telen zoals gras of bladkool. Die halen op de maispercelen overtollig stikstof uit de bodem. Dat voorkomt milieuschade.

Kalenderlandbouw
Maar de eerste dag van oktober is volgens boeren en loonwerkers onhaalbaar. Het koude, natte voorjaar heeft de zaaitijd vertraagd. En door de relatief koele zomermaanden groeide de mais langzamer. Brancheorganisatie Cumela spreekt van een ‘zeer aanzienlijk areaal’ dat niet voor 1 oktober geoogst kan worden. Een bestuurder van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) hekelde eerder de ‘kalenderlandbouw’ die LNV verplicht. Hij erkent het nut van vanggewassen. “Maar dat weegt niet op tegen de nadelen van het oogsten van niet rijpe mais.”

Boerenportemonnee
Te vroeg geoogste mais heeft een lager zetmeelgehalte. Om het vee toch voldoende calorieën te geven, moeten de boeren in dat geval extra krachtvoer kopen. Een aanslag op de boerenportemonnee, betoogt de LLTB. Ook het milieu is de dupe volgens de belangenbehartiger van de boeren. Het vee verteert onrijpe mais namelijk slechter en dat levert mest op met meer methaan en ammoniak, dus meer uitstoot.

Grond bewerken
Land- en Tuinbouworganisatie LTO en Cumela onderhandelen sinds half september met minister Carola Schouten van LNV. Daarbij is ook de ontbrekende capaciteit bij loonwerkers aangestipt. Veel van de deze bedrijven hebben niet genoeg mensen en materieel om alle mais, rijp of niet, vóór 1 oktober te oogsten. Bovendien, zo betogen LTO en Cumela, ontbreekt de tijd voor telers om na het hakselen, eerst de grond te bewerken zodat het zaaigewas betere aanslaat.

Lobbywerk
Het lobbywerk heeft tot succes geleid. "De natuur laat zich niet sturen door de kalender. Het is goed nieuws dat boeren nu wat meer ruimte krijgen om op het juiste moment te oogsten", zegt Tineke de Vries, portefeuillehouder Bodem en Water bij LTO Nederland. "Rigide vasthouden aan kalenderlandbouw werkt niet, dus we waarderen dat de minister hier nu ruimte biedt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen