De resultaten van de grondboringen voor de komst van de Einstein Telescoop in Zuid-Limburg, worden donderdag gepresenteerd in Den Haag.
De boringen werden verricht om te kijken of de grond onder het Heuvelland geschikt is voor de komst van de Einstein Telescoop.
Zwaartekrachtgolven
De telescoop is een project van een Europees consortium van onderzoeksinstituten. In tunnels van 10 kilometer lang, diep onder de oppervlakte, willen wetenschappers op zoek gaan naar zwaartekrachtgolven.
Waarom zijn de resultaten van de metingen zo belangrijk?
Door zwaartekrachtgolven te meten, kunnen wetenschappers kijken naar de randen van het universum. Ze denken zelfs helemaal terug te kunnen gaan naar de Big Bang, het ontstaan van het heelal. Om dat te bereiken moet de grond waarin de telescoop wordt gebouwd, trillingsvrij zijn. Want een ondergrond die beweegt, heeft grote invloed op de metingen.
Maar hoe werkt de telescoop? Onderzoeksinstituut Nikhef legt het uit.
In Zuid-Limburg waren nog geen gegevens over grondbewegingen op grote diepte. Bij een boring bij Terziet is een sensor op grote diepte geplaatst. De resultaten van die sensor worden nu gepresenteerd. En die resultaten zijn veelbelovend.
Als de grond geschikt blijkt, kunnen we dan beginnen met graven?
Zo snel gaat het allemaal niet. De resultaten die donderdag worden aangeboden, laten zien dat één plek in het Heuvelland geschikt is voor het project. De volgende stap is een groter onderzoek, waarbij er op meer plaatsen sensoren worden geplaatst. Met die resultaten kunnen de onderzoekers naar de politiek in Den Haag voor financiële steun. Want het project kost veel geld. Ruim 1 miljard euro. Dat geld is nodig voor het aanleggen van de tunnels van 10 kilometer op zo’n 300 meter diepte en voor de apparatuur en instrumenten.
Concurrentie
De steun van de overheid is belangrijk, want Zuid-Limburg is niet de enige kandidaat. Ook het Italiaanse Sardinië is in de race. In 2023 valt pas de beslissing of Limburg de telescoop krijgt. Ook moet dan de precieze locatie bekend zijn. In het gunstigste geval wordt in 2025 met de bouw begonnen. Maar Limburg denkt nu al een goede kans te maken.
Waarom willen we zoveel geld investeren in dit project?
De komst van de Einstein Telescoop zou een grote impuls voor de regio betekenen. Niet alleen wetenschappelijk maar ook economisch. Het bedrijfsleven kan verdienen aan de aanleg en ontwikkelen van de telescoop. Voor instituten als de Universiteit van Maastricht, de RWTH in Aken en de universiteit van Leuven, die allemaal meedoen met het project, zou de komst ook een enorme boost geven. De Euregio wordt dan het centrum voor onderzoek naar zwaartekrachtgolven. Vanuit de hele wereld zullen dan wetenschappers naar de regio komen. Die moeten wonen, eten en drinken. Dat is goed voor de lokale economie. De telescoop is volgens een onderzoek van de provincie goed voor zo’n 500 directe en ruim 1000 indirecte banen.