Overslaan en naar de inhoud gaan

Is de Limburgse grond geschikt voor Einstein Telescoop?

Geplaatst opdonderdag 3 oktober 2019 - 6:00

De resultaten van de grondboringen voor de komst van de Einstein Telescoop in Zuid-Limburg, worden donderdag gepresenteerd in Den Haag.

De boringen werden verricht om te kijken of de grond onder het Heuvelland geschikt is voor de komst van de Einstein Telescoop.

Zwaartekrachtgolven
De telescoop is een project van een Europees consortium van onderzoeksinstituten. In tunnels van 10 kilometer lang, diep onder de oppervlakte, willen wetenschappers op zoek gaan naar zwaartekrachtgolven.

Waarom zijn de resultaten van de metingen zo belangrijk?
Door zwaartekrachtgolven te meten, kunnen wetenschappers kijken naar de randen van het universum. Ze denken zelfs helemaal terug te kunnen gaan naar de Big Bang, het ontstaan van het heelal. Om dat te bereiken moet de grond waarin de telescoop wordt gebouwd, trillingsvrij zijn. Want een ondergrond die beweegt, heeft grote invloed op de metingen.

Maar hoe werkt de telescoop? Onderzoeksinstituut Nikhef legt het uit.

In Zuid-Limburg waren nog geen gegevens over grondbewegingen op grote diepte. Bij een boring bij Terziet is een sensor op grote diepte geplaatst. De resultaten van die sensor worden nu gepresenteerd. En die resultaten zijn veelbelovend.

Als de grond geschikt blijkt, kunnen we dan beginnen met graven?
Zo snel gaat het allemaal niet. De resultaten die donderdag worden aangeboden, laten zien dat één plek in het Heuvelland geschikt is voor het project. De volgende stap is een groter onderzoek, waarbij er op meer plaatsen sensoren worden geplaatst. Met die resultaten kunnen de onderzoekers naar de politiek in Den Haag voor financiële steun. Want het project kost veel geld. Ruim 1 miljard euro. Dat geld is nodig voor het aanleggen van de tunnels van 10 kilometer op zo’n 300 meter diepte en voor de apparatuur en instrumenten.

Concurrentie
De steun van de overheid is belangrijk, want Zuid-Limburg is niet de enige kandidaat. Ook het Italiaanse Sardinië is in de race. In 2023 valt pas de beslissing of Limburg de telescoop krijgt. Ook moet dan de precieze locatie bekend zijn. In het gunstigste geval wordt in 2025 met de bouw begonnen. Maar Limburg denkt nu al een goede kans te maken.

Waarom willen we zoveel geld investeren in dit project?
De komst van de Einstein Telescoop zou een grote impuls voor de regio betekenen. Niet alleen wetenschappelijk maar ook economisch. Het bedrijfsleven kan verdienen aan de aanleg en ontwikkelen van de telescoop. Voor instituten als de Universiteit van Maastricht, de RWTH in Aken en de universiteit van Leuven, die allemaal meedoen met het project, zou de komst ook een enorme boost geven. De Euregio wordt dan het centrum voor onderzoek naar zwaartekrachtgolven. Vanuit de hele wereld zullen dan wetenschappers naar de regio komen. Die moeten wonen, eten en drinken. Dat is goed voor de lokale economie. De telescoop is volgens een onderzoek van de provincie goed voor zo’n 500 directe en ruim 1000 indirecte banen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen