Overslaan en naar de inhoud gaan

'De Limburger zakt onder 100.000 abonnees'

Geplaatst opwoensdag 18 december 2019 - 15:28

De Limburger telt doordeweeks soms minder dan 100.000 abonnees.

Dat heeft de hoofdredactie van de krant eind november aan de redactieraad laten weten, zo blijkt uit vergadernotulen van de redactieraad waarover L1 beschikt.

Zorgelijk
Mede daardoor, maar ook door een reorganisatie schrijft de krant dit jaar geen zwarte cijfers. Tegenover Villamedia, een website over journalistiek, bevestigt hoofdredacteur Bjorn Oostra de cijfers. Hij noemt de situatie "zorgelijk", maar is optimistisch over de groei van het aantal abonnementen waarbij de papieren versie van het regionale dagblad is gecombineerd met de digitale variant van de krant.

Bezetting
"Daardoor bedraagt de oplage op zaterdag meer dan 100.000. Ik verwacht een verdere groei", aldus Oostra tegenover Villamedia. Volgens hem is er op dit moment dan ook geen sprake van dat er er gesneden moet worden in de redactionele bezetting.

Trend
Tegenover L1 geeft Oostra aan niet op te kijken van de daling van de papieren versie van de krant. "Dat is een wereldwijde trend. Daarom zetten we volop in op online."

Proefabonnementen
Verder nuanceert hij de uitspraak van de inmiddels vertrokken hoofdredacteur Roy op het Veld aan de redactieraad, die daar aangaf dat de gedrukte versie van de krant onder de 100.000 exemplaren zou zijn gezakt. "Dat klopt, als je een aantal zaken niet meetelt. In dat getal zijn bijvoorbeeld de proefabonnementen niet meegenomen."

Op 9 december werd bekend dat Op het Veld de Limburgse krant verlaat.

Lees ook: Hoofdredacteur Roy op het Veld verlaat De Limburger

Dagstand
Directeur Maurice Ubags van Mediahuis Limburg, uitgever van De Limburger, geeft toe dat de papieren versie van de krant op sommige dagen minder dan 100.000 abonnees telt, maar op andere dagen veel meer. "Maar de gemiddelde dagstand is 102.000", zegt Ubags. Het Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) registreert de gemiddelde dagstand en certificeert de oplagecijfers van uitgeverijen. De gemiddelde dagstand bepaalt de advertentietarieven die een krant hanteert.

Notulen
Volgens Ubags is de oplage van 102.000 kranten stabiel. Dat komt volgens hem doordat de krant sinds 2018 is gestopt met goedkope proefabonnementen. "Die zorgden juist voor schommelingen in de oplagecijfers." De directeur legt uit dat maar weinig lezers met een goedkoop tijdelijk abonnement de overstap maakten naar een duurder regulier abonnement. "Dat prijsverschil was te hoog." De krant werkt nu met langere en iets duurdere proefabonnementen. "Om het verschil tussen de twee soorten abonnementen kleiner te maken."

Ondernemingsraad
Herhaaldelijk is geprobeerd om Frans Pasma, voorzitter van de ondernemingsraad, over de situatie te spreken vanuit de personeelsvertegenwoordiging, maar hij weigert ieder commentaar.

Kwart miljoen
De Limburger is ontstaan na een fusie tussen De Limburger, het Dagblad voor Noord-Limburg en het Limburgs Dagblad. In het verleden verkochten deze titels bij elkaar opgeteld een kwart miljoen kranten.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen