De Limburger telt doordeweeks soms minder dan 100.000 abonnees.
Dat heeft de hoofdredactie van de krant eind november aan de redactieraad laten weten, zo blijkt uit vergadernotulen van de redactieraad waarover L1 beschikt.
Zorgelijk
Mede daardoor, maar ook door een reorganisatie schrijft de krant dit jaar geen zwarte cijfers. Tegenover Villamedia, een website over journalistiek, bevestigt hoofdredacteur Bjorn Oostra de cijfers. Hij noemt de situatie "zorgelijk", maar is optimistisch over de groei van het aantal abonnementen waarbij de papieren versie van het regionale dagblad is gecombineerd met de digitale variant van de krant.
Bezetting
"Daardoor bedraagt de oplage op zaterdag meer dan 100.000. Ik verwacht een verdere groei", aldus Oostra tegenover Villamedia. Volgens hem is er op dit moment dan ook geen sprake van dat er er gesneden moet worden in de redactionele bezetting.
Trend
Tegenover L1 geeft Oostra aan niet op te kijken van de daling van de papieren versie van de krant. "Dat is een wereldwijde trend. Daarom zetten we volop in op online."
Proefabonnementen
Verder nuanceert hij de uitspraak van de inmiddels vertrokken hoofdredacteur Roy op het Veld aan de redactieraad, die daar aangaf dat de gedrukte versie van de krant onder de 100.000 exemplaren zou zijn gezakt. "Dat klopt, als je een aantal zaken niet meetelt. In dat getal zijn bijvoorbeeld de proefabonnementen niet meegenomen."
Op 9 december werd bekend dat Op het Veld de Limburgse krant verlaat.
Lees ook: Hoofdredacteur Roy op het Veld verlaat De Limburger
Dagstand
Directeur Maurice Ubags van Mediahuis Limburg, uitgever van De Limburger, geeft toe dat de papieren versie van de krant op sommige dagen minder dan 100.000 abonnees telt, maar op andere dagen veel meer. "Maar de gemiddelde dagstand is 102.000", zegt Ubags. Het Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) registreert de gemiddelde dagstand en certificeert de oplagecijfers van uitgeverijen. De gemiddelde dagstand bepaalt de advertentietarieven die een krant hanteert.
Notulen
Volgens Ubags is de oplage van 102.000 kranten stabiel. Dat komt volgens hem doordat de krant sinds 2018 is gestopt met goedkope proefabonnementen. "Die zorgden juist voor schommelingen in de oplagecijfers." De directeur legt uit dat maar weinig lezers met een goedkoop tijdelijk abonnement de overstap maakten naar een duurder regulier abonnement. "Dat prijsverschil was te hoog." De krant werkt nu met langere en iets duurdere proefabonnementen. "Om het verschil tussen de twee soorten abonnementen kleiner te maken."
Ondernemingsraad
Herhaaldelijk is geprobeerd om Frans Pasma, voorzitter van de ondernemingsraad, over de situatie te spreken vanuit de personeelsvertegenwoordiging, maar hij weigert ieder commentaar.
Kwart miljoen
De Limburger is ontstaan na een fusie tussen De Limburger, het Dagblad voor Noord-Limburg en het Limburgs Dagblad. In het verleden verkochten deze titels bij elkaar opgeteld een kwart miljoen kranten.