Overslaan en naar de inhoud gaan

'De la Vega verwikkeld in tientallen juridische zaken'

Geplaatst opvrijdag 30 augustus 2019 - 17:49

De beoogde nieuwe Roda-eigenaar Mauricio Garcia de la Vega zou in zijn vaderland Mexico verwikkeld zijn in een waslijst aan rechtszaken. Dat stelt het NRC vrijdag op basis van eigen onderzoek.

Daarnaast onthult de krant dat in het verleden vier Mexicaanse banken een klacht hebben ingediend tegen de volgens hen wanbetalende De la Vega, én blijkt de tuchtcommissie van de Mexicaanse voetbalbond om een soortgelijke reden De la Vega geschorst te hebben.

Handtekening vervalst
Die schorsing heeft betrekking op de tijd dat de Mexicaan als spelersmakelaar werkte. Bij één transfer verzuimde hij een speler de 16.000 euro - het gedeelte van de transfersom waar de voetballer recht op had - over te maken, want een door De la Vega uitgeschreven cheque bleek niet te verzilveren. Daarnaast zou De la Vega een betalingsbewijs hebben opgesteld waarbij de handtekening van de speler vervalst was.

Club weet van niets
Volgens de krant vertelde De la Vega aan Roda JC dat hij zichzelf had uitgeschreven bij de Mexicaanse bond, wat hij onderbouwde met een door hemzelf opgesteld document. De club zegt dan ook niets te weten van een schorsing. De transfer vond plaats in 2015, maar de schorsing werd - na onderzoek door de Mexicaanse tuchtcommissie - in maart 2018 opgelegd. De schorsing an sich staat een eventuele rol van De la Vega als (groot)aandeelhouder bij een voetbalclub buiten Mexico niet in de weg.

'Fake lifestyle'
NRC komt tot haar bevindingen na het onderzoeken van officiële documenten uit Mexico en Spanje. Ook voerde de krant gesprekken met negen personen die voor de Mexicaan gewerkt hebben of op een andere wijze een connectie met hem hebben of hadden. De ex-collega's betichten De la Vega van een 'fake lifestyle': hij schermt met privévliegtuigen, maar kan intussen de rekeningen niet betalen. Uit documenten blijkt dat De la Vega in 2015 twintig kredieten had lopen bij verschillende banken. Vier banken zouden een klacht hebben ingediend wegens wanbetaling.

Tientallen zaken
Ook beschikt de krant over een lijst vergrijpen die 'tekenend is voor de betalingsmoraal van De la Vega'. De Mexicaan zou beklaagde zijn in tientallen juridische zaken. Het gaat ook om kleinere claims, zoals het niet terugbrengen van een gehuurde auto.

Screening
Roda JC, De la Vega en Frits Schrouff, die met De la Vega een akkoord bereikte over het overnemen van zo'n 79 procent van de aandelen in de club, willen niet inhoudelijk reageren in de krant. Het is de bedoeling dat de Mexicaan eigenaar wordt van de Koempelclub. Men is in afwachting van de uitkomst van een screeningsprocedure door de KNVB. De voetbalbond doet standaard onderzoek naar de financiële achtergrond van een investeerder wanneer die meer dan 25 procent van de aandelen van een club wil overnemen.

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen