Overslaan en naar de inhoud gaan

De la Vega verdreven: 'Gitzwarte bladzijde in Roda-historie'

Geplaatst opzaterdag 28 september 2019 - 5:58

Een beoogd clubeigenaar die uit een voetbalstadion wordt verdreven; het Parkstad Limburg Stadion was vrijdagavond decor van wildwestpraktijken die zeker niet de schoonheidsprijs verdienen.

Daar voltrok zich immers een van misschien wel de meest opzienbarende momenten in de Limburgse voetbalgeschiedenis: Mauricio Garcia de la Vega werd tijdens de rust van Roda JC - De Graafschap (1-1) door tientallen supporters de trappen af en het stadion uit gedirigeerd.

Lees ook: Roda-fans jagen Mauricio Garcia de la Vega uit stadion

Niet voor iedereen een verrassing
Het was de bedoeling dat een groepje van zo'n 15 supporters tijdens de rust van de wedstrijd, die toch al in het teken stond van verzet tegen de door verschillende publicaties in opspraak geraakte beoogd clubeigenaar, in de bestuurskamer met De la Vega 'in gesprek zou gaan'. Wie met mensen binnen en rondom Roda JC praat, krijgt echter de indruk dat het niet voor iedereen een verrassing was dat het verder ging dan dat, en De la Vega letterlijk op straat werd gezet.

Video: Track'88

'Call the police!'
Op de derde verdieping van de hoofdtribune, waar die bestuurskamer ligt, doken niet vijftien, maar een veelvoud van dat aantal aan opstandelingen op, die kennelijk zonder grote moeite de oversteek naar die tribune hadden weten te maken. Wat na een eerste schermutseling volgde, was haast onthutsend; De la Vega kon geen kant op, behalve richting de uitgang. De zichtbaar geschokte Mexicaan - die nog 'Call the police!' riep - werd beschimpt, geïntimideerd en bovenal richting de uitgang gewerkt. Ondanks de aanwezigheid van stewards en politieagenten was het duidelijk dat De la Vega drie verdiepingen lager, op het voorplein van het stadion zou eindigen. Ook daar werd de Mexicaan met furieuze aanhangers geconfronteerd, om vervolgens met een politievoertuig afgevoerd te worden.

Zakdoekjes en rode kaarten
Daarvóór had een deel van het Roda-publiek op tamelijk ludieke wijze zijn afkeuring ten opzichte van de Mexicaan laten blijken. Na enkele anti-De la Vega-epistels op social media, waarin werd uiteengezet waarom de club afscheid zou moeten nemen van de in tientallen rechtszaken verwikkelde De la Vega, volgden tijdens het duel de protesten elkaar in rap temp op: zo werd er met witte zakdoekjes gewapperd, staken stadionbezoekers een rode kaart op in de richting van De la Vega, waren er tal van spandoeken zichtbaar en bleef de fanatieke Koempeltribune in de eerste helft leeg. De escalatie die daarna volgde, was er echter een die niet iedereen had zien aankomen.

Lees ook: Protest: Kerkraadse Koempeltribune vrijdagavond leeg

Geschrokken
Roda-trainer Jean-Paul de Jong, die het tumult meekreeg, zei in de catacomben van het stadion 'geschrokken' te zijn. "Ik heb het meegekregen, maar tegelijkertijd ook doorgepakt, want de wedstrijd en spelers zijn op dat moment ook belangrijk", zegt hij, om vervolgens in krachtige bewoordingen zijn ongeloof te uiten. "Hier zijn we niet trots op. We zijn geraakt. Hier distantiëren we ons van, geweld hoort hier niet thuis. Je hoort veilig naar een wedstrijd te kunnen gaan, die veiligheid moet gegarandeerd kunnen worden."

'Dit kan niet door de beugel'
De Jong krijgt bijval van zijn captain Daryl Werker, die namens de spelersgroep het woord voerde. Hij kreeg tijdens de wedstrijd en in de rust niets mee van het oproer. "Dat is misschien maar goed ook, we hebben ons daardoor op de wedstrijd kunnen focussen. Maar na de wedstrijd heb ik wel de verhalen gehoord en de trainer en ik hebben dat ook in de kleedkamer besproken. Ik heb dit echt nog nooit gehoord. Dit kan absoluut niet door de beugel. In een omgeving waar wij ons veilig moeten voelen, dat daar geweld wordt gepleegd, dat kúnnen en móéten we niet accepteren."

Scheiding
Of het een tijdelijke of een permanente verdrijving van De la Vega betreft, is de vraag. Of de beoogd eigenaar - hij wordt immers nog gescreend door de KNVB - na vrijdagavond nog steeds beoogd eigenaar is, valt te bezien. Nog voor het huwelijk een feit is, dient de scheiding zich aan. Maar wie de gevolgen daarvoor dragen, is ongewis. Roda JC is immers een (be)stuurloze club waar weliswaar met Hessel Meijer een statutair directeur aan het roer staat, maar waar een permanente directie en een raad van commissarissen ontbreken. En dan is er nog Frits Schrouff, die in de afgelopen vier jaar twintig miljoen euro in de club pompte en in de persoon van De la Vega dacht een geschikt nieuw onderkomen voor een kleine 80 procent van de clubaandelen gevonden te hebben. Hem wordt door een deel van de Roda-aanhang een gebrek aan actie verweten.

Lees ook: Roda JC speelt gelijk op tumultueuze avond

Gitzwarte bladzijde
Trainer De Jong, die bij afwezigheid van een clubbestuur vrijdagavond min of meer namens de club stelling nam, wil vooral zijn spelers in bescherming nemen. "We hebben als groep tegen elkaar gezegd: dit kun je niet accepteren. Dat is iets wat ons overkomt, en we zullen sterk bij elkaar moeten blijven", zegt de coach, voor wie de glans van het knappe gelijkspel tegen de koploper gezien de ontwikkelingen naast het veld snel verdwenen was. De Jong, aangesteld door De la Vega zelf, is boos. "Dit is een bizarre avond. Een gitzwarte bladzijde in de historie van Roda JC."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win €5.000,- advertentietegoed bij L1/1Limburg

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (27-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 5.000 euro aan gratis advertentietegoed te winnen!
Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1.nl of 1Limburg (website/app).

Maak kans op €5.000,- advertentietegoed
Overzicht
Uitgelicht
Win €5.000,- advertentietegoed bij L1/1Limburg

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (27-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 5.000 euro aan gratis advertentietegoed te winnen!
Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1.nl of 1Limburg (website/app).

Maak kans op €5.000,- advertentietegoed
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Kim is het Vastelaovesgezicht 2021!
Uitgelicht
Kim is het Vastelaovesgezicht 2021!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Kim Vaessen uit Sittard.

Een heel bijzonder jaar dat voor altijd herinnerd zal worden. We houden continu rekening met corona. Zowel nu als tijdens de vastelaovend zelf. Er zullen geen grote publieksevenementen zijn dit jaar, maar voor de vastelaovesliefhebber is er genoeg te beleven bij L11 Alaaf. En daar past absoluut een Vastelaovesgezicht bij.

Klein, intiem, soms spontaan en heel veel mooie herinneringen ophalen... Veer laote dich neet in de steek.

Bekijk hier meer over het Vastelaovesgezicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen