Overslaan en naar de inhoud gaan

De Jonge vraagt begrip aan Zuyderland voor vaccinatiebeleid

Geplaatst opzaterdag 17 april 2021 - 13:33

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge schrijft in een brief aan de ziekenhuizen van Zuyderland in Heerlen en Sittard-Geleen dat hij hun ongeduld deelt over het vaccineren tegen corona. Tegelijkertijd vraagt hij begrip voor het huidige beleid en licht hij zijn keuzes nog eens nader toe.

Zuyderland liet vrijdag weten dat het serieus overweegt komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers, ook als zij onder de zestig jaar zijn.

Lees ook: Noodkreet Zuyderland: 'Vaccinatie-zwabberbeleid eist tol'

Angst voor prik
Het ziekenhuis deelde op de website een longscan van een patiënt met corona die al gevaccineerd had kunnen zijn, maar dit uit angst voor bijwerkingen van een AstraZeneca-prik niet had gedaan. "Het is spijtig dat u een meneer heeft moeten opnemen die al gevaccineerd had kunnen zijn en het is net zo spijtig dat hij zijn besluit kennelijk heeft gebaseerd op zijn angst voor een vaccin dat voor hem veilig was en hem had kunnen behoeden voor deze opname", schrijft De Jonge.

"Aan ons allemaal de taak om iedereen ervan te doordringen dat vaccins noodzakelijk en effectief zijn. En veilig. En om dat laatste met gezag te kunnen zeggen, moeten we signalen over (ernstige) bijwerkingen serieus nemen en daarnaar handelen."

Begrip voor ongeduld
De minister zegt begrip te hebben voor het ongeduld bij 'mensen in de frontlinie van de zorg' over het vaccineren. "En terecht. Iedereen mag erop rekenen dat de mensen in de vaccinatie-operatie - bij het ministerie, bij het RIVM, bij de GGD - zich zeven dagen per week het schompes werken om te zorgen dat het zo snel mogelijk gaat. En laten we over dat tempo ons ongeduld nooit loslaten, maar ook weer niet te somber zijn."

Volgens de minister gaat het vaccineren zo snel als de leveringen van de vaccins. "Dat is dé bepalende factor. We zitten nu op ruim vier miljoen prikken. Over een maand hopen we op het dubbele te zitten."

Op bezoek bij Zuyderland
De Jonge sluit af met de woorden dat hij de ziekenhuizen binnenkort hoopt te bezoeken. "Om jullie ervaringen te horen, jullie zorgen, jullie frustratie, jullie wensen. En om jullie mijn grote bewondering over te brengen." David Jongen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zuyderland, bedankt de minister voor zijn reactie en de toezegging van versnelde vaccinacties aan zorgpersoneel. "Het zou geweldig zijn als je langskomt. Zeer welkom. Laat maar weten wanneer dat in je agenda past. Wij maken tijd."

Versnelde vaccinaties
Vrijdagavond liet het ministerie weten dat 35.000 zorgmedewerkers onder de 60 jaar die direct contact hebben met coronapatiënten vanaf volgende week kunnen worden geprikt met Pfizer, of toch met het Janssen-vaccin als dat veilig blijkt. Binnen drie weken hebben zij allemaal een prik gehad.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen