Overslaan en naar de inhoud gaan

De Indië-herdenking tot nu toe

Geplaatst opdonderdag 31 augustus 2017 - 6:00

Aanstaande zaterdag is het weer zover, dan is de jaarlijkse Indië-herdenking in Roermond. Maar wat herdenken we nou nog eens precies?

Ieder jaar vindt op de eerste zaterdag in september de nationale herdenking plaats.

Wat herdenken we nou precies?
Veteranen en nabestaanden herdenken dat 6.200 Nederlandse militairen die in de jaren 1945-1962 het leven lieten tijdens militaire acties in het toenmalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

Waar draaide dit conflict om?
Op 17 augustus 1945 werd de Indonesische onafhankelijkheid uitgeroepen. De Nederlandse overheid erkende de onafhankelijkheid niet en stuurde 200.000 soldaten om de orde in de kolonie te herstellen. Een bloederige strijd barstte los. Na vier jaar oorlog, of 'politionele acties' zoals Nederland ze in eerste instantie noemde, erkende Nederland de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949.

Nederlandse militairen tijdens de oorlog in Nederlands Indië, 1946
Foto: ANP

Wat gebeurde er in Nieuw-Guinea?
Het westelijk deel van Nieuw-Guinea bleef buiten de soevereiniteitsoverdracht. Maar ook Indonesië maakte aanspraak op Nieuw-Guinea en infiltreert het gebied sinds 1949. Nederland stuurde in de periode 1961-1962 bijna tienduizend Nederlandse militairen naar Nieuw-Guinea, waarvan een deel dienstplichtig. Uiteindelijk werd het diplomatiek opgelost. Op 15 augustus 1962 werd in New York een akkoord bereikt: Nederland droeg de soevereiniteit over Nieuw-Guinea aan Indonesië over.

Wanneer werd de Indië-herdenking voor het eerst gehouden?
Roermondenaar Hans Cremers vroeg zich in 1984 na de 4 mei-herdenking af waarom er niet op een centrale plaats aandacht was voor de slachtoffers van het naoorlogse conflict in het voormalige Nederlands-Indië. Het oorspronkelijke monument is op 7 september 1988 onthuld door Prins Bernhard.

Het Nederlandse vliegdekschip Karel Doorman in Nieuw-Guinea, 1960
Foto: ANP

Afgelopen week was er ophef over de herdenking?
Burgemeester Rianne Donders van Roermond moet zaterdag niet deelnemen aan de herdenking bij het Nationaal-Indië monument, volgens Comité Stichting Nederlandse Ereschulden en een aantal andere organisaties. Volgens de organisaties wordt het steeds duidelijker dat Nederlandse militairen zich destijds schuldig hebben gemaakt aan ernstige oorlogsmisdaden.

Lees ook: 'Donders moet niet deelnemen aan Indië-herdenking'

Welke prominenten waren er de afgelopen jaren bij?
De afgelopen jaren waren er veel prominenten aanwezig bij de Indië-herdenking in Roermond. Zo was minister-president Rutte in 2015 bij de herdenking. En vorig jaar was minister Jeanine Hennis (defensie) erbij. Dit jaar zal er een herdenkingstoespraak gehouden worden door staatssecretaris van Rijn en kranslegging namens de ministerraad.

De herdenking zal live te volgen zijn via L1.nl.

Foto: ANP

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen