Overslaan en naar de inhoud gaan

De gevolgen voor BAL: bevestiging, naam, Europa en interesse

Geplaatst opwoensdag 5 mei 2021 - 11:21

Basketbal Academie Limburg (BAL) mag zich sinds zondag bekerwinnaar van Nederland noemen. Daarmee neemt de status van de Weerter club een vlucht.

Hoe kan BAL voortborduren op het historische succes? Het mes snijdt, als het goed is, aan vele kanten.

Moment
Allereerst heeft de ploeg natuurlijk gepiekt op een goed moment: binnen één week werden in het bekertoernooi vier ploegen opgerold. De winst op Almere was vanzelfsprekend, Leiden kloppen was een enorme stunt, Feyenoord verslaan een verrassing en het aftroeven van Yoast de kroon op het werk. Niemand bleek opgewassen tegen de ongeremde aanvalsdrift van BAL. "We staken de hele week in een uitstekende vorm", weet ook Radenko Varagic, die al jaren als hoofdtrainer voor de groep staat.

Bevestiging
Tegelijkertijd is de bekerwinst - de eerste in het Weerter profbasketbal - een bevestiging dat BAL's jarenlange aanpak loont: met beperkt budget focussen op jong talent, dat talent doorontwikkelen en als er zich een goede generatie aandient, de kapitaalkrachtigere clubs het vuur aan de schenen leggen. Deze generatie, aangevuld met de Amerikanen Trevor Jasinsky en Quattarius Wilson, liet afgelopen week zien te kunnen excelleren. Die bevestiging is belangrijk voor het draagvak van BAL.

L1

Tipje
Volgens BAL-voorzitter Jeroen van Veen komen er nog mooie lichtingen aan: alle BAL-jeugdteams hebben in hun leeftijdscategorie de beker gewonnen. Hebben we tot dusver slechts het tipje van de Weerter basketbalijsberg gezien? Duidelijk is dat de club succes niet alleen baseert op de inhoud van de prijzenkast, maar vooral de talentontwikkeling hoog in het vaandel heeft staan. Dat BAL goed onderweg is, is dan ook een understatement.

Lees ook: BAL brengt beker naar Weert: 'Eigenlijk is dit onmogelijk'

Naamsbekendheid
BAL beschikt niet over het budget om een reeks spelers aan te trekken. Dat past ook helemaal niet in de filosofie van de academieclub. Zo werken de Weertenaren een spelersbudget van 2,5 ton, terwijl topclubs als Donar, Zwolle en Den Bosch het doen met een budget tussen de 1,2 en 1,6 miljoen. Toch moet de bekerwinst op termijn ook voor een kwaliteitsimpuls zorgen: BAL is in gesprek met jonge talenten om in te stromen in de jeugdopleiding. De spelers en voorzitter van de club zijn zich ervan bewust dat een gewonnen finale - die ook nog eens rechtstreeks uitgezonden werd op nationale televisie - bijdraagt aan de naamsbekendheid.

De aantrekkingskracht neemt simpelweg toe. "Je kunt de naam 'BAL' niet meer aanhalen zonder de club 'bekerwinnaar' te noemen", weet ook Trevor Jasinsky, BAL's topscorer in de bekerfinale.

L1

Financiële slagkracht
De club hoopt dus op een spin-off-effect wat betreft de komst van talentvolle spelers, maar zeker ook op commercieel gebied. De grotere bedrijven vinden vooralsnog moeilijk de weg naar Sporthal Boshoven, erkent het BAL-bestuur. De glimmende bekerbokaal moet daar verandering in brengen. Want ook al is BAL een opleidingsinstituut, extra financiële slagkracht is natuurlijk meer dan welkom.

Europe Cup
Sterker nog, meer geld is een absolute must wanneer BAL aankomend seizoen een extra hoofdstuk aan het sprookje wil toevoegen: wedstrijden op Europees niveau. Door de bekerwinst kan BAL zich immers inschrijven voor de Europe Cup. Dat inschrijven is geen vanzelfsprekendheid, want deelname is duur. "Zeker als je bijvoorbeeld in Rusland moet gaan spelen", zegt Van Veen, die het onverantwoord zou vinden om de academie in de problemen te brengen door een Europees reisje met de hoofdmacht.

Bedrijfsleven en overheden
Ook Varagic legt uit dat er nog wat water door de Zuid-Willemsvaart moet vloeien. "Als je kijkt naar ons budget, is Europees spelen ver weg. Als je kijkt naar onze dromen, is het dichtbij", zegt de Serviër. BAL hoopt op inspanningen van het bedrijfsleven, en overheden, zoals de Provincie Limburg en de Gemeente Weert. "Waarbij ik wil benadrukken dat de provincie met haar sportbeleid al een onmisbare bijdrage heeft geleverd en levert aan de ontwikkeling van onze jeugdopleiding", aldus Van Veen.

L1

'Ik hoop dat het kan'
De spelers willen vanzelfsprekend het avontuur meemaken. "Ik zou het gelijk willen", zegt de 19-jarige Kerkradenaar Sander Hollanders. "Het is ontzettend gaaf en ik wil als jonge jongen tegen de mannen en clubs spelen waar ik nog nooit tegen heb gespeeld. Ik hoop dat het kan.", Hollanders vervulde als basisspeler een sleutelrol bij het prijswinnende BAL. Jarenlang reisde hij als jeugdspeler iedere dag met de trein van Kerkrade naar Weert, nu is hij niet meer weg te denken uit het vlaggenschip.

Lees ook: Sander Hollanders: 'Wil van basketbal mijn beroep maken'

Op de radar
Maar dan moet Hollanders wel bij BAL blijven spelen. Als hij al niet op de radar stond van grotere clubs, dan heeft de bekercampagne daar definitief voor gezorgd. Kenners dichten hem een mooie toekomst toe, in een Europese topcompetitie. Waarschijnlijk blijft de driepuntschutter BAL nog een jaar trouw om daarna een stap te zetten: het gevolg van de ontwikkeling van de speler, het team en de club.

Rijzende
BAL zal uiteindelijk de beste spelers na hun doorbraak niet lang bij de club kunnen houden: financieel en qua perspectief is de club niet opgewassen tegen de Nederlandse topclubs, laat staan de clubs uit toplanden als Duitsland en Spanje. De club ervaart dat niet als pijnlijk en is realistisch genoeg om haar status te accepteren; een status die rijzende is, zoveel is duidelijk.

L1
Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen