Overslaan en naar de inhoud gaan

De geschiedenis van de enige Nederlandse wielerklassieker

Geplaatst opzaterdag 18 april 2020 - 7:20

Al sinds 1966 is de Amstel Gold Race de enige wielerklassieker die Nederland rijk is.

Na al die jaren is de wielerwedstrijd ook niet meer weg te denken uit de provincie Limburg.

Enerverende koers
Vanaf het begin is het zuiden van de provincie de finishlocatie. Ideaal voor een enerverende koers, met het zware en heuvelachtige parcours. De organisatie van de Amstel Gold Race kwam destijds uit de koker van Herman Krott en Ton Vissers. Het feit dat het evenement niet meer weg te denken is uit de wielerkalender is alleszeggend. Vanaf de eerste editie meldden alle grote namen uit het peloton zich aan de start.

Brabant
Die eerste jaren waren overigens niet volledig Limburgs. De finishlijn lag dan wel in Meerssen, maar de start in 1966 was in Breda. De Fransman Jean Stablinski was destijds de eerste winnaar. Na een rit met een recordlengte van 302 kilometer won hij de sprint van zijn Belgische ploeggenoot Bernard van Kerckhove. Niet lang daarna kwam de Limburger Jan Hugens als derde over de streep. Wielerjournalist Wiel Verheesen, die alle edities van de Amstel Gold Race meemaakte, zag het van dichtbij gebeuren. "Hugens was ploeggenoot van Van Kerckhove en Stablinski en reed geweldig die dag. Een defecte ketting zorgde ervoor dat hij vlak voor einde moest lossen en zwaar teleurgesteld over de finish kwam."

Video: L1

Heerlen
Na Breda werd Helmond plaats van vertrek. In totaal vier jaar. Daarna kwam de Amstel Gold Race volledig naar Limburg, want vanaf 1971 werd Heerlen het episch centrum van de start. Op het Van Grunsvenplein, bij de stadschouwburg, verzamelden duizenden wielerliefhebbers zich om hun helden als Merckx, Knetemann, Raas of Hinault van dichtbij te bewonderen. De reden voor Heerlen als startplaats. In het Limburgs Dagblad had de koers een mediapartner gevonden en de krant had kantoor in het Heerlen.

Video: L1

Record
Tot en met 1997 is Heerlen de trotse gastheer van de start van de Amstel Gold Race. Een periode waarin Jan Raas zichzelf tot Mister Amstel Gold Race bombardeert. Tussen 1977 en 1982 wint de Zeeuw maar liefst vijf keer, een keer onderbroken door de Franse toprenner Bernard Hinault.

Limburgers
In 1968 is Elsloo locatie van de finish en Harrie Steevens, kind van de streek. Hij is daarmee de eerste Limburger die de Amstel Gold Race op zijn naam schrijft. In 1991 volgt Frans Maassen. De huidige ploegleider van Jumbo-Visma wint op de Maasboulevard in Maastricht de sprint van de Italiaanse favoriet Maurizio Fondriest en de Belg Dirk de Wolf. Een koers die bij wielerjournalist Raymond Kerckhoffs ook herinneringen oproept aan een passage door Eys, waar een opengebroken weg zorgde voor veel lekke banden. Maassen bleef uiteindelijk verschoond van materiaalpech en werd zo de ijzersterke winnaar.

Video: L1

Mirakel
Door de jaren veranderde de koersdirectie de accenten van het parcours van de wedstrijd regelmatig. Om de wedstrijd spannender te maken. Om het peloton tot het uiterste te dwingen. Na korte uitstapjes naar Belgiƫ, gaat de Amstel Gold Race de laatste jaren weer volledig over Nederlands en ook Limburgs grondgebied. Het draaien en keren, de venijnige klimmetjes over kuitenbijters als Fromberg, Keutenberg, Eyserbosweg en Cauberg leveren een mooie strijd op. Na Michael Boogerd in 1999 en Erik Dekker in 2001 wachtte heel Nederland ook nog eens op een winnaar in eigen land. Afgelopen jaar volgde voor de organisatoren de ultieme beloning met een knallende finale en het talent Mathieu van der Poel als gedroomde winnaar.

Video: L1

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen