Overslaan en naar de inhoud gaan

De geschiedenis van de enige Nederlandse wielerklassieker

Geplaatst opzaterdag 18 april 2020 - 7:20

Al sinds 1966 is de Amstel Gold Race de enige wielerklassieker die Nederland rijk is.

Na al die jaren is de wielerwedstrijd ook niet meer weg te denken uit de provincie Limburg.

Enerverende koers
Vanaf het begin is het zuiden van de provincie de finishlocatie. Ideaal voor een enerverende koers, met het zware en heuvelachtige parcours. De organisatie van de Amstel Gold Race kwam destijds uit de koker van Herman Krott en Ton Vissers. Het feit dat het evenement niet meer weg te denken is uit de wielerkalender is alleszeggend. Vanaf de eerste editie meldden alle grote namen uit het peloton zich aan de start.

Brabant
Die eerste jaren waren overigens niet volledig Limburgs. De finishlijn lag dan wel in Meerssen, maar de start in 1966 was in Breda. De Fransman Jean Stablinski was destijds de eerste winnaar. Na een rit met een recordlengte van 302 kilometer won hij de sprint van zijn Belgische ploeggenoot Bernard van Kerckhove. Niet lang daarna kwam de Limburger Jan Hugens als derde over de streep. Wielerjournalist Wiel Verheesen, die alle edities van de Amstel Gold Race meemaakte, zag het van dichtbij gebeuren. "Hugens was ploeggenoot van Van Kerckhove en Stablinski en reed geweldig die dag. Een defecte ketting zorgde ervoor dat hij vlak voor einde moest lossen en zwaar teleurgesteld over de finish kwam."

Video: L1

Heerlen
Na Breda werd Helmond plaats van vertrek. In totaal vier jaar. Daarna kwam de Amstel Gold Race volledig naar Limburg, want vanaf 1971 werd Heerlen het episch centrum van de start. Op het Van Grunsvenplein, bij de stadschouwburg, verzamelden duizenden wielerliefhebbers zich om hun helden als Merckx, Knetemann, Raas of Hinault van dichtbij te bewonderen. De reden voor Heerlen als startplaats. In het Limburgs Dagblad had de koers een mediapartner gevonden en de krant had kantoor in het Heerlen.

Video: L1

Record
Tot en met 1997 is Heerlen de trotse gastheer van de start van de Amstel Gold Race. Een periode waarin Jan Raas zichzelf tot Mister Amstel Gold Race bombardeert. Tussen 1977 en 1982 wint de Zeeuw maar liefst vijf keer, een keer onderbroken door de Franse toprenner Bernard Hinault.

Limburgers
In 1968 is Elsloo locatie van de finish en Harrie Steevens, kind van de streek. Hij is daarmee de eerste Limburger die de Amstel Gold Race op zijn naam schrijft. In 1991 volgt Frans Maassen. De huidige ploegleider van Jumbo-Visma wint op de Maasboulevard in Maastricht de sprint van de Italiaanse favoriet Maurizio Fondriest en de Belg Dirk de Wolf. Een koers die bij wielerjournalist Raymond Kerckhoffs ook herinneringen oproept aan een passage door Eys, waar een opengebroken weg zorgde voor veel lekke banden. Maassen bleef uiteindelijk verschoond van materiaalpech en werd zo de ijzersterke winnaar.

Video: L1

Mirakel
Door de jaren veranderde de koersdirectie de accenten van het parcours van de wedstrijd regelmatig. Om de wedstrijd spannender te maken. Om het peloton tot het uiterste te dwingen. Na korte uitstapjes naar België, gaat de Amstel Gold Race de laatste jaren weer volledig over Nederlands en ook Limburgs grondgebied. Het draaien en keren, de venijnige klimmetjes over kuitenbijters als Fromberg, Keutenberg, Eyserbosweg en Cauberg leveren een mooie strijd op. Na Michael Boogerd in 1999 en Erik Dekker in 2001 wachtte heel Nederland ook nog eens op een winnaar in eigen land. Afgelopen jaar volgde voor de organisatoren de ultieme beloning met een knallende finale en het talent Mathieu van der Poel als gedroomde winnaar.

Video: L1

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen