Overslaan en naar de inhoud gaan

De fipronil-affaire tot nu toe

Geplaatst opzaterdag 19 augustus 2017 - 22:31

De fipronil-affaire houdt de gemoederen sinds eind juli goed bezig. Ondanks dat de zwaarste storm nu een beetje is gaan liggen en we weer ‘veilig’ eieren kunnen eten, heeft het kabinet wel een onderzoek naar het eierschandaal ingesteld.

Wat is er de afgelopen tijd allemaal gebeurd? Hieronder zetten we de gebeurtenissen op een rijtje:

Eind juli
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt eind juli dat er in eieren de giftige stof fipronil is gevonden. Dit middel werd gebruikt om bloedluizen in pluimveestallen te doden. In eerste instantie zijn de eieren met de code 2-NL-4015502 een acuut gevaar voor de volksgezondheid. Ze mogen niet meer gegeten worden. Aan de consument wordt gevraagd alle eieren te controleren voor gebruik.

Al heel snel blijkt dat er veel meer eieren besmet zijn. Dit levert een lange lijst met codes op. Op deze lijst staan ook zeven Limburgse pluimveebedrijven. Het gaat om boeren uit Kelpen-Oler, Leveroy, Heythuysen, Ospel, Hunsel en twee uit Ysselsteyn.

Lees ook: Besmette eieren bij zeven Limburgse pluimveebedrijven

Foto: Istock

Ramp
Miljoenen eieren moeten vanwege deze fipronil-affaire worden vernietigd. Voor veel pluimveebedrijven is dit een ramp en de gevolgen zijn dan ook groot: er worden 180 pluimveebedrijven stilgelegd.

Eerder bekend
Niet veel later blijkt dat de affaire al veel langer speelt dan de NVWA aangeeft. In november 2016 kwam er namelijk al een anonieme tip binnen bij de NVWA over het gebruik van fipronil in de pluimveesector. Hierbij wordt het bedrijf Chickfriend uit Barneveld genoemd. Eind vorig jaar wordt er in stilte onderzoek gedaan, maar daaruit bleek dat er 'geen aanleiding is te denken dat fipronil in eieren of kippen terecht was gekomen'.

Lege schappen in de supermarkt.
Foto: ANP

België
Het fipronil-schandaal breidt zich inmiddels tot over de Nederlandse grenzen uit. Ook in België blijken besmette eieren te zijn verkocht. Half juni begonnen de Belgen al te vermoeden dat de besmetting via een Nederlandse bedrijf is gekomen. De autoriteiten houden dit echter lang stil voor de bevolking. Pas nadat de affaire in Nederland publiciteit krijgt, komt ook daar de kwestie in het nieuws.

Chickfriend
De grote boosdoener in de hele fipronil-affaire lijkt het Barneveldse bedrijf Chickfriend. Het bedrijf voegde fipronil illegaal toe aan een middel om bloedluizen in kippenstallen te doden. Het verdelgingsmiddel kwam van de Belgische leverancier Poultry-Vision. Beide ondernemingen zijn onderwerp van justitieel onderzoek.

De twee bestuurders van Chickfriend zijn gearresteerd en zitten vast op verdenking van het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

Lees ook: 'Chickfriend prees producten aan op vakbeurs in Venray'

Bij pluimveebedrijven worden kippen geruimd vanwege de fipronil-affaire.
Foto: ANP

Augustus 2017
De affaire breidt zich ondertussen als een olievlek uit over Europa. Ook in onder meer Duitsland, Zweden, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Denemarken en Zwitserland worden eieren met fipronil gevonden. Sommige supermarkten verbannen daarom uit voorzorg alle Nederlandse eieren uit de schappen.

Lees ook: 200.000 kippen in Limburg geruimd vanwege fipronil-affaire

Kippen geruimd
Half augustus krabbelt de pluimveesector voorzichtig weer uit het dal van de eiercrisis. In Limburg zijn dan inmiddels al zo'n 200.000 kippen geruimd in verband met de fipronil-affaire. Het gaat om kippen van een tiental bedrijven in onze provincie. Landelijk zijn er zo'n 1,5 miljoen kippen geruimd.

Het kan nog wel weken duren voor de kippenstallen die besmet zijn met fipronil weer schoon zijn. De giftige stof is namelijk erg hardnekkig, waardoor de schoonmaak moeizaam verloopt.

Wil je nog meer lezen over de fipronil-affaire? Lees hier alle nieuwsartikelen terug.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Schade door eierschandaal fors hoger, nog altijd lege stallen
'Chickfriend prees producten aan op vakbeurs in Venray'
2,5 miljoen kippen dood door fipronil-schandaal
Verdachten eierschandaal langer vast
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen