Overslaan en naar de inhoud gaan

De F1-terugkeer op Zandvoort is nu al bijzonder

Geplaatst opvrijdag 3 september 2021 - 7:00

De langverwachte terugkeer van de Formule 1 in Nederland is vanaf vrijdag een feit. Met het eerste F1-raceweekend in Zandvoort sinds 1985 wordt de glans van het circuit weer opgepoetst.

Want de opkomst van Max Verstappen en zijn alsmaar groeiende achterban waren weliswaar nodig om de koningsklasse van de autosport terug te laten keren in Zandvoort, maar het circuit heeft een rijke historie die nu een passend vervolg krijgt.

Lees ook: Pitlane: 'Voordeel Verstappen in eerste rondes op Zandvoort'

Record
Er werden immers al 31 Formule 1-races verreden in Zandvoort. Om dat aantal in perspectief te plaatsen: er zijn slechts tien circuits waar de F1 vaker te gast was. Die races zijn wel lang geleden, want ze vonden allemaal tussen 1952 en 1985 plaats. De 36 jaar die tussen de vorige en de huidige editie van de Grand Prix van Nederland zitten, zijn een wereldwijd record.

30 wereldtitels
En vrijwel alle grote namen uit de periode dat de Formule 1 in Zandvoort reed, wisten er te winnen. Twaalf verschillende wereldkampioenen, met in totaal 30 wereldtitels, kwamen één of meerdere keren als eerste over de streep in Zandvoort. De grote Jim Clark won er het vaakst - vier keer - en James Hunt en Graham Hill wonnen in Zandvoort hun eerste F1-race. De laatste racewinnaar in de Noord-Hollandse duinen is misschien nog de meest legendarische: Niki Lauda.

Stirling Moss GP Zandvoort 1955
Stirling Moss in actie bij de GP van Zandvoort in 1955
Foto: Mercedes F1

Vijfde lay-out
Dat is een naam die de grote meneren in de Formule 1 van nu maar al te graag zouden opvolgen. Dat gaan de coureurs anno 2021 wel op een behoorlijk gewijzigd circuit doen ten opzichte van hun voorgangers. De huidige lay-out is de vijfde in Zandvoort waar de Formule 1 op racet, een baan die nu gekenmerkt wordt door een nieuwe asfaltlaag, een her en der verbreed rijvlak, een verlengde pitsstraat en twee kombochten.

Lees ook: Verstappen denkt dat chaos nodig is voor spannende race

Ronderecord
Het was de bedoeling dat in de tweede kombocht - de laatste curve vóór start/finish die bekendstaat als de Arie Luyendyk-bocht - de achtervleugel opengeklapt zou worden, maar de FIA beoordeelde dat plan in de afgelopen dagen alsnog als 'te riskant'. Dat laat onverlet dat de snelste raceronde dit weekend verpulverd gaat worden. Die staat nu nog op naam van Alain Prost (1.16,538), maar zal verder richting de minuut kruipen.

Xavier Maassen, coureur en analist in L1's autosportprogramma Pitlane, neemt je mee in zijn Porsche Carrera voor een rondje Zandvoort:

Oranje zee
Voor Max Verstappen wordt het ongetwijfeld een bijzonder weekend. Hij gaat voor het eerst in zijn Formule 1-carrière een race in eigen land rijden en weet dat niet de meerderheid, maar een nóg groter aandeel van de fans hem zal steunen. Er zal dus een oranje zee pal naast de Noordzee ontstaan.

Koning
Maar ook óp de baan treft Verstappen een fan: koning Willem Alexander en koningin Máxima zullen op zondag de race bezoeken en de koning zal voorafgaand aan de wedstrijd op het asfalt Verstappen ontmoeten. De neef van de koning die tevens circuiteigenaar is, prins Bernhard, ontmoette donderdag al een aantal coureurs, onder wie regerend wereldkampioen en Verstappen-rivaal Lewis Hamilton.

Lees ook: Hamilton verwacht dat fans Verstappen hem zullen uitjoelen

Raceweekend
Het raceweekend begint vrijdag om 11:30 uur met de eerste vrije training, gevolgd door de tweede vrije training om 15:00 uur. Zaterdag staan om 12:00 uur de derde vrije training en om 15:00 uur de kwalificatie op de rol, waarna zondag om 15:00 uur de race verreden wordt. Die race is live te volgen via L1 Radio en het liveblog op 1Limburg.

Bekijk de voorbeschouwing op de Dutch GP in het L1-autosportprogramma Pitlane:

L1
Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen