Overslaan en naar de inhoud gaan

De erfenis van Srebrenica: 'Ik ben kapot'

Geplaatst opvrijdag 10 juli 2020 - 14:53

De Kerkraadse Dutchbat III-veteraan René Houben was erbij toen Srebrenica viel. Hij gaat nog altijd gebukt onder de gebeurtenissen 25 jaar geleden.

Zaterdag is het 25 jaar na de val van het Bosnische moslimenclave Srebrenica.

Genocide
Ruim achtduizend moslimmannen werden vermoord in de grootste genocide sinds de Tweede Wereldoorlog. Vierhonderd Nederlandse Dutchbat-militairen waren ten tijde van de massamoord gestationeerd in Srebrenica om het gebied veilig te stellen. Maar zij konden dat drama niet voorkomen. Een van hen was de toen negentienjarige René Houben uit Kerkrade.

Video: L1

PTSS
Houben heeft mede door zijn uitzending naar Srebrenica een posttraumatische stress-stoornis. "Het liefst zou je alles willen uitgummen, maar dat gaat niet. En dat is moeilijk", vertelt Houben. Hij is nog dagelijks bezig met de gebeurtenissen 25 jaar geleden. "Ik leef constant met een schuldgevoel. Ik voelde me een smurf, stond daar met mijn blauwe baret, maar we konden en mochten niet ingrijpen. Ik stond erbij en keek ernaar." De Dutchbat-soldaten waren niet voldoende bewapend en daardoor niet in staat serieuze weerstand te bieden tegen het sterke Servische leger.

Terugkeer
25 jaar na de val van Srebrenica is Houben onlangs voor het eerst teruggekeerd naar het gebied waar hij gestationeerd zat toen Dutchbat III werd overlopen. "Ik hoopte daar het hoofdstuk te kunnen afsluiten, maar dat is niet gelukt", vertelt Houben over zijn reis. "Het was heel dubbel om te zien. Huizen en gebouwen zijn best mooi opgeknapt en het leven is weer opgepakt. Maar ik zag ook nog veel verwijt in de ogen van de weduwen die daar rondliepen." Weer terug in Kerkrade vertelt Houben hoe hij probeert om te leven met PTSS. "Jarenlang slikte ik medicatie, maar daar voelde ik me alleen maar slechter door. Die medicatie heb ik links laten liggen, nu heb ik mijn hulphond Lyla. Zij voelt wanneer ik spanningen heb en haalt me uit die situatie. Als ik 's nachts nachtmerries heb, is zij degene die me wakker maakt."

Kapotgemaakt
Houben vindt veel steun bij collega-veteranen en zijn hulphond, maar ondervindt veel problemen door zijn traumatische ervaringen. "Ik kan relaties niet onderhouden. Ik ben kapot gemaakt in mijn emoties en mijn gevoel. Ik probeer weer te voelen, daar heb ik ook therapie voor gehad. Maar dat is best wel aangrijpend", vertelt Houben. "Mijn dochtertje is negen jaar oud, ik ben ik heel trots op haar en kan goed met haar omgaan. Maar ze weet niet beter dan dat papa een 'rugzak' heeft. En dat ik dan soms bot kan zijn. Dat doet mij pijn als vader. Maar dat is ontstaan 25 jaar geleden in Srebrenica. En daar moet ik mee leren leven."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen