Overslaan en naar de inhoud gaan

De erfenis van Srebrenica: 'Ik ben kapot'

Geplaatst opvrijdag 10 juli 2020 - 14:53

De Kerkraadse Dutchbat III-veteraan René Houben was erbij toen Srebrenica viel. Hij gaat nog altijd gebukt onder de gebeurtenissen 25 jaar geleden.

Zaterdag is het 25 jaar na de val van het Bosnische moslimenclave Srebrenica.

Genocide
Ruim achtduizend moslimmannen werden vermoord in de grootste genocide sinds de Tweede Wereldoorlog. Vierhonderd Nederlandse Dutchbat-militairen waren ten tijde van de massamoord gestationeerd in Srebrenica om het gebied veilig te stellen. Maar zij konden dat drama niet voorkomen. Een van hen was de toen negentienjarige René Houben uit Kerkrade.

Video: L1

PTSS
Houben heeft mede door zijn uitzending naar Srebrenica een posttraumatische stress-stoornis. "Het liefst zou je alles willen uitgummen, maar dat gaat niet. En dat is moeilijk", vertelt Houben. Hij is nog dagelijks bezig met de gebeurtenissen 25 jaar geleden. "Ik leef constant met een schuldgevoel. Ik voelde me een smurf, stond daar met mijn blauwe baret, maar we konden en mochten niet ingrijpen. Ik stond erbij en keek ernaar." De Dutchbat-soldaten waren niet voldoende bewapend en daardoor niet in staat serieuze weerstand te bieden tegen het sterke Servische leger.

Terugkeer
25 jaar na de val van Srebrenica is Houben onlangs voor het eerst teruggekeerd naar het gebied waar hij gestationeerd zat toen Dutchbat III werd overlopen. "Ik hoopte daar het hoofdstuk te kunnen afsluiten, maar dat is niet gelukt", vertelt Houben over zijn reis. "Het was heel dubbel om te zien. Huizen en gebouwen zijn best mooi opgeknapt en het leven is weer opgepakt. Maar ik zag ook nog veel verwijt in de ogen van de weduwen die daar rondliepen." Weer terug in Kerkrade vertelt Houben hoe hij probeert om te leven met PTSS. "Jarenlang slikte ik medicatie, maar daar voelde ik me alleen maar slechter door. Die medicatie heb ik links laten liggen, nu heb ik mijn hulphond Lyla. Zij voelt wanneer ik spanningen heb en haalt me uit die situatie. Als ik 's nachts nachtmerries heb, is zij degene die me wakker maakt."

Kapotgemaakt
Houben vindt veel steun bij collega-veteranen en zijn hulphond, maar ondervindt veel problemen door zijn traumatische ervaringen. "Ik kan relaties niet onderhouden. Ik ben kapot gemaakt in mijn emoties en mijn gevoel. Ik probeer weer te voelen, daar heb ik ook therapie voor gehad. Maar dat is best wel aangrijpend", vertelt Houben. "Mijn dochtertje is negen jaar oud, ik ben ik heel trots op haar en kan goed met haar omgaan. Maar ze weet niet beter dan dat papa een 'rugzak' heeft. En dat ik dan soms bot kan zijn. Dat doet mij pijn als vader. Maar dat is ontstaan 25 jaar geleden in Srebrenica. En daar moet ik mee leren leven."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen