Overslaan en naar de inhoud gaan

De e-nose ruikt snel en goed een coronabesmetting

Geplaatst opdonderdag 29 oktober 2020 - 7:00

De zogeheten e-nose die een coronabesmetting bij iemand kan 'ruiken', nadert de officiële goedkeuring. Op dit moment wordt het elektronische apparaat onder de loep genomen door het RIVM om te kijken of het gebruikt kan worden voor sneltesten.

Dat zei onderzoeker Nicole Bouvy, chirurg van het MUMC+ in Maastricht, in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg. Bouvy is al jaren bezig met een zogenaamde e-nose, een elektronische neus.

Oorspronkelijk was de neus bedoeld om schildklierkanker te kunnen ruiken in je adem, maar de test kan mogelijk ook worden gebruikt om een coronabesmetting op te sporen. Bouvy: "We zijn blij om samen met het RIVM, het ministerie van Volksgezondheid en de GGD een aantal neuzen te kunnen testen."

Lees ook: MUMC+: Corona mogelijk op te sporen in adem

Start-ups
Mocht de e-nose op de markt komen dan is er volgens hoogleraar Bouvy nog een probleem. "Het zijn kleine, beginnende bedrijven die dit product ontwikkelen. Het opschalen van de productie zal daarom best lastig zijn. Twee bedrijven zitten in Nederland, dus we zitten wel vooraan. We moeten ook de GGD en huisartsen goed instrueren. Het is geen kwestie van zomaar blazen in het apparaat."

96 procent
Bouvy heeft in Maastricht al veelvuldig getest met de e-nose. De resultaten waren positief. "We hadden in de eerste fase tussen maart en juni 96 procent negatief voorspellende waarden. Dus als het apparaat zegt dat je geen covid-19 hebt, dan is die kans zeer groot dat dat juist is."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen