De Bel Brigade Roermond blijkt een doorslaand succes. Met een simpel belletje praten vrijwilligers met een geïsoleerde oudere. Negen maanden later hebben nog zeker honderd mensen contact met elkaar.
De Bel Brigade werd in de eerste lockdown opgericht door zangeres en actrice Suzan Seegers, Hanneke Mouw, en Colette Elting.
Behoefte
Een vrijwilliger die zich opgeeft, pleegt per dag één belletje, totdat iemand weer de deur uit kan gaan. "Nu zie je na negen maanden dat nog zeker 100 mensen contact met elkaar hebben”, reageert Patricia van Kessel van welzijnsorganisatie Wel.kom verheugd. "Mensen stemmen samen af hoe vaak ze bellen en waar behoefte aan is." Volgens initiatiefneemster Hanneke Mouw is de variatie in de gesprekken ook essentieel. "Daarmee komt een andere vorm van communicatie."
Babbeltje
"We hebben het initiatief op een snelle manier kunnen laten ontplooien en groeien", blikt Van Kessel terug. Voor veel ouderen was het schrikken toen de lockdown werd aangekondigd en daardoor dagbestedingen niet meer doorgingen. "Ze hadden het idee geïsoleerd te zitten." Met De Bel Brigade willen de initiatiefnemers met name ouderen faciliteren. "Het is heel belangrijk om een babbeltje te maken over waar je mee zit, als je iets wilt vertellen of iets van een ander wilt horen."
Afleiding
Dat valt initiatiefneemster Hanneke Mouw ook op, dat het niet alleen om het verhaal de oudere gaat. "Nieuwe vrijwilligers hebben het vaak over hun eigen werk. Dus het gaat niet alleen om waar degene mee zit die gebeld wordt, maar de afleiding wordt gezocht in elkaars hobby's." Zo herinnert ze zich nog een verhaal van een vrijwilliger die rond Bevrijdingsdag belde met een dame. "Zij vertelde alles wat haar overkomen was. Haar huis in het centrum van Roermond was gebombardeerd. Ook schetste ze het beeld hoe dat in die tijd was in Roermond. De vrijwilliger was verguld dat die dat uit eerste hand kon horen."
Luisterend oor
Wel.kom geeft ook trainingen over hoe je een gesprek aan moet knopen met iemand die zich eenzaam voelt. Van Kessel geeft als tip om niet aan iemand direct te vragen of die eenzaam is. "Je kunt het wel op andere manieren vragen, zoals 'Bent u vaak alleen?'." Volgens haar is het voor vrijwilligers van de Bel Brigade belangrijk om een luisterend oor te bieden, niet te oordelen of oplossingen te zoeken. "Vaak weten mensen de oplossing zelf. Alleen kunnen ze dat nu niet in praktijk brengen omdat alles dicht is." Mouw sluit zich daarbij aan. "Als je je probeert in te leven in de situatie van de oudere, dan ga je ook niet de verkeerde vragen stellen. Dat moet je aanvoelen."
L1 staat in de week van 18 januari in het teken van eenzaamheid. Onder de titel 'Samen niet alleen' besteden we op alle kanalen aandacht aan dit thema: eenzaamheid bij jongeren, ouderen, kinderen, mensen die ziek zijn, mensen in armoede, maar juist ook initiatieven die eenzaamheid proberen tegen te gaan. Bekijk hier alle producties.