Overslaan en naar de inhoud gaan

De aarde trilt opnieuw in Heerlen: weer lichte aardbeving

Geplaatst opdinsdag 24 juli 2018 - 10:48

In de omgeving van Heerlen is opnieuw een aardbeving geweest.

Dinsdagnacht rond 00:15 uur werd een zeer lichte beving gemeten met een kracht van 1,9 op de schaal van Richter.

Maandagochtend was het ook al raak. Toen was er om 10:38 uur sprake van een beving met een kracht van 2,4.

Lees ook: Lichte aardbeving in omgeving van Heerlen

Amper te merken
In beide gevallen is er sprake van een zeer lichte aardbeving, welke amper of niet merkbaar is. Daarom is er ook geen sprake van schade.

Kakert
Het seismologisch instituut van de Universiteit van Keulen plaatst het epicentrum van de aardbeving net buiten Heerlen, in de Kakert in Landgraaf. Volgens het meetstation in Binsberg schudde de aarde onder de Juliana van Stolbergstraat. Datzelfde instituut lokaliseert de aardbeving van maandag in Heerlen bij de voetbalvelden van Groene Ster aan de Heksenberg.

Geen voorbode
Volgens het KNMI zijn de lichte
aardbevingen opmerkelijk, maar geen voorbode van een zwaardere aardbeving. "Op voorhand is dat natuurlijk nooit uit te sluiten, maar het verleden leert dat dit soort reeksen van lichte aardbevingen vaker voorkomt", zegt Leslo Evers van het KNMI.

Feldbiss-breuklijn
De twee epicentra liggen niet ver van de Feldbiss-breuklijn, die ruwweg tussen Aken en Eindhoven ligt. Die lijn waarop twee delen van de aardkorst tegen elkaar schuren was ook de oorzaak van de aardbeving in het Duitse Alsdorf in 2002. Die beving, met een kracht van 4,2 op de schaal van Richter, was ook in Nederland goed te voelen.

De aardbeving bij Roermond van 1992 was in de Peelrandbreuklijn, die ongeveer 30 kilometer noordelijker evenwijdig loopt met de Feldbiss-breuk.

Volg alle verrichtingen van Tom tijdens de Tour de France op onze Tom Dumoulin themapagina.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen