Overslaan en naar de inhoud gaan

De aarde trilt opnieuw in Heerlen: weer lichte aardbeving

Geplaatst opdinsdag 24 juli 2018 - 10:48

In de omgeving van Heerlen is opnieuw een aardbeving geweest.

Dinsdagnacht rond 00:15 uur werd een zeer lichte beving gemeten met een kracht van 1,9 op de schaal van Richter.

Maandagochtend was het ook al raak. Toen was er om 10:38 uur sprake van een beving met een kracht van 2,4.

Lees ook: Lichte aardbeving in omgeving van Heerlen

Amper te merken
In beide gevallen is er sprake van een zeer lichte aardbeving, welke amper of niet merkbaar is. Daarom is er ook geen sprake van schade.

Kakert
Het seismologisch instituut van de Universiteit van Keulen plaatst het epicentrum van de aardbeving net buiten Heerlen, in de Kakert in Landgraaf. Volgens het meetstation in Binsberg schudde de aarde onder de Juliana van Stolbergstraat. Datzelfde instituut lokaliseert de aardbeving van maandag in Heerlen bij de voetbalvelden van Groene Ster aan de Heksenberg.

Geen voorbode
Volgens het KNMI zijn de lichte
aardbevingen opmerkelijk, maar geen voorbode van een zwaardere aardbeving. "Op voorhand is dat natuurlijk nooit uit te sluiten, maar het verleden leert dat dit soort reeksen van lichte aardbevingen vaker voorkomt", zegt Leslo Evers van het KNMI.

Feldbiss-breuklijn
De twee epicentra liggen niet ver van de Feldbiss-breuklijn, die ruwweg tussen Aken en Eindhoven ligt. Die lijn waarop twee delen van de aardkorst tegen elkaar schuren was ook de oorzaak van de aardbeving in het Duitse Alsdorf in 2002. Die beving, met een kracht van 4,2 op de schaal van Richter, was ook in Nederland goed te voelen.

De aardbeving bij Roermond van 1992 was in de Peelrandbreuklijn, die ongeveer 30 kilometer noordelijker evenwijdig loopt met de Feldbiss-breuk.

Volg alle verrichtingen van Tom tijdens de Tour de France op onze Tom Dumoulin themapagina.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen