Overslaan en naar de inhoud gaan

De 5 redenen waarom Roda (niet) gaat promoveren

Geplaatst opdonderdag 28 mei 2015 - 13:12

Roda JC en NAC gaan onderling uitmaken wie er volgend seizoen in de Eredivisie speelt, en wie wordt veroordeeld tot verblijf in de Jupiler League. Waarom gaat Roda promoveren? En hoe zit het met NAC?

Donderdagavond treffen de geel-zwarte ploegen elkaar voor de eerste van twee finales. Wij zetten alvast wat redenen op een rij waarom Roda gaat promoveren (of niet).

Waarom Roda zondag terugkeert in de Eredivisie

1. De kassa
Voor Roda staat donderdagavond niet alleen de sportieve eer op het spel. Nadat de ploeg vorig seizoen degradeerde uit de Eredivisie werd het mes in de begroting gezet. Het mocht niet baten: in Kerkrade worden dit seizoen rode cijfers geschreven. Het verlies komt naar schatting uit op zo'n 1,5 miljoen. De schuld die de Koempelclub met zich mee torst bedraagt ondertussen een slordige 6,8 miljoen euro. De gemeente moest Roda al meerdere keren de helpende hand bieden. Promotie naar het hoogste niveau -en daarmee een forse toename van de inkomsten- zou dus meer dan welkom zijn.

2. De supporters
De supporters van Roda hebben er alles aan gedaan om hun club dit seizoen bij te staan. Ook nadat de ploeg degradeerde, zijn de toeschouwers in groten getale blijven komen. En dat nu niet Ajax, maar Achilles'29 op bezoek komt in Kerkrade. Het Parkstad Limburg Stadion is (met afstand) het grootste en drukst bezochte stadion in de eerste divisie.

3. Limburg in de Eredivisie
Nu VVV-Venlo door NAC uit de play-offs is gekegeld, is Roda de enige ploeg uit onze provincie die nog kans maakt op promotie. Het afgelopen seizoen was Limburg voor het eerst in de geschiedenis van het betaald voetbal niet vertegenwoordigd op het hoogste niveau. Voor een provincie met meer dan een miljoen inwoners en vier profclubs is één jaar afwezigheid meer dan genoeg.

4. Succestrainer Rick Plum
Rick Plum werd in april tegen wil en dank voor de groep gezet na het opstappen van René Trost. Onder leiding van de interim-trainer is de ploeg haast niet te verslaan en werd er nog maar één keer verloren. Zijn trainersdiploma moet hij nog halen, maar Plum kan zich nu al onsterfelijk maken bij de Kerkraadse aanhang.

Regillio Vrede, Robert-Jan Zoetmulder en Rick Plum.
Foto: MGL/Bas Quaedvlieg

5. Demouge kan spelen
Pijnlijke teen of niet, Demouge wil spelen tegen NAC Breda. De stormram gaat de pijn verzachten met een injectie en wordt ingezet in geval van nood. Twee jaar geleden viel hij half geblesseerd in tegen Sparta en forceerde de twee vrije trappen die Roda JC in de Eredivisie hielden. Dit jaar kan Demouge er, mét pijnlijke teen, voor zorgen dat zijn ploeg terugkeert op het hoogste niveau.

Waarom Roda JC niet promoveert

Tighadouini
NAC Breda heeft een sterk wapen: Adnane Tighadouini. De aanvaller is al het hele seizoen op dreef. Een levensgevaarlijke dribbelaar die vanuit het niets kan toeslaan en er persoonlijk voor kan zorgen dat NAC ook volgend seizoen in de Eredivisie speelt. En dan is er nog Guyon Fernandez. De spits wist meer dan een jaar niet te scoren, maar heeft op het juiste moment zijn vorm weer te pakken. In de twee duels tegen VVV scoorde hij maar liefst drie keer. Deze twee spelers kunnen NAC Breda in de Eredivisie houden.

Lees bij onze collega's van Omroep Brabant nog vijf redenen waarom NAC wél in de Eredivisie blijft.

De wedstrijd Roda-NAC is donderdagavond vanaf 19:30 uur te volgen via een liveblog op 1Limburg.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Gerelateerde berichten

Vol uitvak bij Roda JC-NAC Breda
Roda verliest eerste slag met NAC: 0-1
Roda terug in de Eredivisie: de mooiste momenten
Tiental Roda trekt moeizame zege over de streep
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen