Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

David Lynch-expo grote publiekstrekker Bonnefantenmuseum

Geplaatst opdonderdag 16 mei 2019 - 10:11

De expositie van de Amerikaanse beeldend kunstenaar en filmregisseur David Lynch was een groot succes.

Dat meldt het Bonnenfantenmuseum in Maastricht. De tentoonstelling liep van 30 november vorig jaar tot 28 april dit jaar.

Bezoekershit
70.000 bezoekers zagen de uiteenlopende werken van de productieve Lynch, die in het museum aan de Maas nog maar eens liet zien dat hij zichzelf toch vooral ziet als beeldend kunstenaar die ook films maakt. Het grote publiek kent de Amerikaan met zijn typische stijl namelijk vooral als regisseur van de cultserie Twin Peaks in de jaren '90 en duistere films als Mulholland Drive, Eraserhead en Lost Highway. Er waren zelfs bezoekers die speciaal voor deze tentoonstelling vanuit New York naar Maastricht waren gekomen. Het was dan ook voor het eerst dat een museum zo'n grote overzichtstentoonstelling aan Lynch wijdde.

De vorige grote bezoekershit van het Bonnefantenmuseum dateert alweer van 2016. Toen trok de expositie van Grayson Perry 49.000 bezoekers.

Media
De tentoonstelling werd opgemerkt door zowel nationale als internationale media. Grote nieuws- en dagbladen in binnen- en buitenland schreven erover. Buitenlandse zenders als de VRT Canvas, Arte, Klara en de WDR wijdden er reportages aan. De expositie bood een inkijk in het oeuvre van de eigenzinnige kunstenaar, die zelfs een hele serie tekeningen maakte op de binnenkant van gestripte luciferboekjes. Die stonden in schril contrast met grote mixed media-werken in monumentale lijsten.

Someone is in my House
In de centrale hal van het Bonnefantenmuseum was een 'red room' ingericht naar het voorbeeld van Twin Peaks en de spin-off film Fire Walk With Me, met dezelfde karakteristieke lange dieprode gordijnen en zwart-witte zigzag vloerbedekking. Het was volgens het museum een favoriete plek van bezoekers om selfies te maken.

Films
Gedurende de expositie konden bezoekers ook films van de hand van de regisseur David Lynch bezoeken in Lumière. Het Maastrichtse filmhuis verkocht door de samenwerking 4.000 kaartjes.

Shop
Als speciale service konden bezoekers in het museumcafé een stuk 'real American cherry pie' bestellen. De stukken vlaai werden 12.000 keer geserveerd. Ook de museumshop boerde wel bij de tentoonstelling: 1100 bezoekers drinken hun 'damn fine cup of coffee' - een uitspraak van Twin Peaks-karakter special agent Dale Cooper - voortaan uit een speciale Someone is in my House-mok.

Volgens goed gebruik hield het Bonnefantenmuseum ook weer een aandenken over aan de memorabele expositie door de aankoop van het werk 'Boy Lights Fire', dat voortaan de vaste collectie van het museum verrijkt.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen