Overslaan en naar de inhoud gaan

David Lynch-expo grote publiekstrekker Bonnefantenmuseum

Geplaatst opdonderdag 16 mei 2019 - 10:11

De expositie van de Amerikaanse beeldend kunstenaar en filmregisseur David Lynch was een groot succes.

Dat meldt het Bonnenfantenmuseum in Maastricht. De tentoonstelling liep van 30 november vorig jaar tot 28 april dit jaar.

Bezoekershit
70.000 bezoekers zagen de uiteenlopende werken van de productieve Lynch, die in het museum aan de Maas nog maar eens liet zien dat hij zichzelf toch vooral ziet als beeldend kunstenaar die ook films maakt. Het grote publiek kent de Amerikaan met zijn typische stijl namelijk vooral als regisseur van de cultserie Twin Peaks in de jaren '90 en duistere films als Mulholland Drive, Eraserhead en Lost Highway. Er waren zelfs bezoekers die speciaal voor deze tentoonstelling vanuit New York naar Maastricht waren gekomen. Het was dan ook voor het eerst dat een museum zo'n grote overzichtstentoonstelling aan Lynch wijdde.

De vorige grote bezoekershit van het Bonnefantenmuseum dateert alweer van 2016. Toen trok de expositie van Grayson Perry 49.000 bezoekers.

Media
De tentoonstelling werd opgemerkt door zowel nationale als internationale media. Grote nieuws- en dagbladen in binnen- en buitenland schreven erover. Buitenlandse zenders als de VRT Canvas, Arte, Klara en de WDR wijdden er reportages aan. De expositie bood een inkijk in het oeuvre van de eigenzinnige kunstenaar, die zelfs een hele serie tekeningen maakte op de binnenkant van gestripte luciferboekjes. Die stonden in schril contrast met grote mixed media-werken in monumentale lijsten.

Someone is in my House
In de centrale hal van het Bonnefantenmuseum was een 'red room' ingericht naar het voorbeeld van Twin Peaks en de spin-off film Fire Walk With Me, met dezelfde karakteristieke lange dieprode gordijnen en zwart-witte zigzag vloerbedekking. Het was volgens het museum een favoriete plek van bezoekers om selfies te maken.

Films
Gedurende de expositie konden bezoekers ook films van de hand van de regisseur David Lynch bezoeken in Lumière. Het Maastrichtse filmhuis verkocht door de samenwerking 4.000 kaartjes.

Shop
Als speciale service konden bezoekers in het museumcafé een stuk 'real American cherry pie' bestellen. De stukken vlaai werden 12.000 keer geserveerd. Ook de museumshop boerde wel bij de tentoonstelling: 1100 bezoekers drinken hun 'damn fine cup of coffee' - een uitspraak van Twin Peaks-karakter special agent Dale Cooper - voortaan uit een speciale Someone is in my House-mok.

Volgens goed gebruik hield het Bonnefantenmuseum ook weer een aandenken over aan de memorabele expositie door de aankoop van het werk 'Boy Lights Fire', dat voortaan de vaste collectie van het museum verrijkt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen