Overslaan en naar de inhoud gaan

Dassenkwestie: aangifte van dierenmishandeling

Geplaatst opdinsdag 16 februari 2021 - 11:40

Fractievoorzitter van de Limburgse Partij voor de Dieren (PvdD) Pascale Plusquin heeft dinsdag aangifte gedaan tegen de provincie Limburg wegens dierenmishandeling.

De provincie heeft namelijk toestemming gegeven voor het verwijderen van twee dassen in het Roermondse natuurgebied Hambeek. De dassenburcht op het voormalige pabo-terrein onder de tv-toren, moet plaats maken voor woningen.

Lees ook: Rechtszaak dreigt om vangen van dassen in Roermond

Geen voedsel voor vrouwtjesdas
Plusquin is kwaad, omdat de provincie midden in de voortplantingsperiode een mogelijk hoogzwangere das wil laten weghalen uit het gebied. Ze stelt dat het mannetje ondertussen is gevangen waardoor het vrouwtje alleen is. "De dassenburcht is hermetisch afgezet met rasters en vangkooien. Daardoor kan het vrouwtje geen voedsel zoeken."

Lees ook: Provincie verplaatst dassenkoppel Roermond

Miskraam
Volgens het Statenlid zijn dassen in de winter al verzwakt doordat voedsel schaars is. "En dan zorgt het opjagen en het invangen van het mannetje ook nog eens voor extra stress. Grote kans dat dit bij de vrouwtjesdas tot stress en mogelijk tot een miskraam of de dood leidt", concludeert Plusquin.

Spoedvragen
De Partij voor de Dieren (PvdD) in het Limburgs Parlement had schriftelijke spoedvragen gesteld aan het provinciebestuur over de dassenkwestie. Daar heeft de partij volgens Plusquin nog geen antwoorden op gekregen. "Terwijl er juist nu gehandeld moet worden. We vinden dat woningbouw plaats moet vinden op vrijgekomen landbouwgronden. En niet op plekken waar unieke beschermde dieren leven." Plusquin wil dat de ontheffing om de dassen in het gebied te vangen door het plaatsen van rasters en vangkooien onmiddellijk wordt ingetrokken. Maar de provincie heeft de ontheffing om de dassen te vangen tot medio maart verlengd. Ook verschillende natuurorganisaties zijn ontdaan over de ontheffing van de provincie.

Lees ook: Vangen van dassenkoppel doet natuurbeschermers verdriet

'Einde aan het lijden van dieren'
Dat vormt voor de fractievoorzitter de druppel. "Hierdoor komt geen einde aan het lijden van de dieren. Volgens de wet is eenieder verplicht om een hulpbehoevend dier te helpen." Met de aangifte hoopt Plusquin dat er een einde komt aan deze situatie voor de dieren.

Kort geding
Afgelopen dinsdag oordeelde de rechter tijdens een kort geding dat de twee dassen gevangen en overgeplaatst mochten worden. Stichting Das&Boom had dat kort geding aangespannen tegen de provincie. Maar die ontheffing liep volgens Plusquin tot en met maandag. "De rechter heeft gezegd dat hij geen reden zag om het vangen van de dassen per direct stil te leggen. Daarop heeft de stichting zich teruggetrokken. Maar die ontheffing liep tot en met maandag wat betekent dat er nog geen besluit is." Het Statenlid vermoedt dat de provincie de ontheffing stilzwijgend heeft verlengd en dat mag volgens de PvdD niet.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen