Overslaan en naar de inhoud gaan

Dassenburcht mogelijk in gedrang bij verdubbeling Maaslijn

Geplaatst opdonderdag 29 april 2021 - 20:03

De dassenburcht nabij de Maaslijn tussen Oostrum en Tienray komt mogelijk in gevaar door de voorgenomen aanpassingen aan de spoorlijn.

Dat staat in het ontwerp-provinciaal inpassingplan Maaslijn dat de provincie Limburg sinds donderdag zes weken ter inzage heeft liggen.

Dassenburcht
In het plan wordt gesproken over onder andere een verdubbeling van het spoor tussen Oostrum en Tienray en de bouw van een nieuw transformatorhuisje nabij station Venray. Een dassenburcht ten zuiden van dat station wordt dan mogelijk aangetast, staat in het plan te lezen. Ook een buizerd die zich in datzelfde gebied heeft gevestigd, moet plaatsmaken voor de aanpassingen aan het spoor.

Vleermuisroute
De voorgenomen spoorwegverdubbeling doorgekruist volgens het rapport ook de vleermuisroute tussen Oirlo en Tienray. Omdat vleermuizen gebruikmaken van de bomen langs het spoor, wordt met de kap van die bomen de vleermuisroute aangetast.

Compensatie
In het inpassingplan wordt niet gesproken over een oplossing voor de mogelijke aantasting van de dassenburcht, buizerdhorst en vleermuisroute. Wel worden bomen die gekapt worden voor de uitbreiding van het spoor elders gecompenseerd.

Lees ook: 'Ontruiming dassenburcht is een puinhoop'

Roermond
Eerder dit jaar werd een dassenfamilie in Roermond verplaatst vanwege de geplande bouw van woningen in hun leefgebied. Die verplaatsing kon op veel verzet rekenen van natuurbeheerders. De dieren werden uiteindelijk geplaatst in een opvangcentrum, alwaar de moederdas haar jongen verstootte.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen