Overslaan en naar de inhoud gaan

Dassen voelen zich prima thuis in Maasgouw

Geplaatst opdonderdag 10 juni 2021 - 21:52

Dassen hebben het naar hun zin in de gemeente Maasgouw. Dertig jaar geleden was de das er helemaal verdwenen. Nu zijn er dertien bewoonde burchten geteld.

Dat blijkt uit onderzoek van de stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen) afgelopen winter.

Bescherming
In opdracht van de gemeente zijn alle dassenburchten in kaart gebracht. Daarom is er nu een goed beeld van het leefgebied van de das in Maasgouw, zegt wethouder Johan Lalieu. "Met deze informatie kunnen we de dassenpopulatie beter volgen en maatregelen nemen om de diersoort te beschermen." En dat laatste moet, want volgens de Wet Natuurbescherming is de das een beschermde soort.

Dassenwerkgroep
Gemeente en IKL zijn samen begonnen met een monitoringsprogramma. Om de populatie in de gaten te kunnen houden, wordt een Dassenwerkgroep opgezet. Daarvoor worden nog vrijwilligers gezocht. De werkgroep gaat alle burchten jaarlijks controleren en moet ook nieuwe burchten in kaart brengen.

Maasgouw telt tien landelijke kernen: Maasbracht, Ohé en Laak, Stevensweert, Linne, Thorn, Heel en Panheel, Wessem en Beegden. In die omgeving gedijt de das blijkbaar goed.

Dassendrama Roermond
Waar de das minder uitbreidingsmogelijkheden heeft, is in een stedelijke omgeving, zo bleek eerder dit jaar. In Roermond moest een complete dassenfamilie wijken voor de bouw van nieuwe woningen. Dat liep uit op een klein drama. Nadat de dieren gevangen waren om ze te herplaatsen, werden de twee jongen door de moeder verstoten. Een van de diertjes overleed kort daarna.

Lees ook: Weggevangen Roermonds dassenjong krabbelt weer op

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen