Overslaan en naar de inhoud gaan

Das richt meeste schade aan bij Limburgse boeren

Geplaatst opdonderdag 2 juli 2020 - 16:28

Dassen hebben in 2019 voor ruim 250.000 euro aan schade veroorzaakt in Limburg.

Dat blijkt uit cijfers van de provincie, afgehandeld door BIJ12. Dat is het bureau dat de provincies helpt bij de uitvoering van hun taken op het platteland.

66 procent
Met de das op één is Limburg een uitzondering op andere provincies in Nederland, waar ganzen juist tekenen voor de grootste schadepost. Landelijk gezien staan dassen op de achtste plek, met een totale kostenpost van 387.000 euro. Daarvan komt dus 66 procent voor rekening van de provincie Limburg. Dassen zouden het volgens een woordvoerder van BIJ12 vooral gemunt hebben op maïs en fruit. Bijna 150.000 euro werd uitgekeerd aan boeren die door toedoen van dassen hun maïsproductie zagen mislukken. Ook richten de beesten aardig wat schade aan aan graslanden.

25 miljoen euro
Andere dieren die schade toebrengen in de provincie zijn wilde zwijnen (163.000 euro), grauwe ganzen (81.000), mezen (28.000) en bevers (25.000). Het totale schadebedrag kwam in 2019 uit op 637.000 euro. Dat is veel minder dan in bijvoorbeeld Friesland en Noord-Holland, waar met name ganzen voor miljoenen aan schade veroorzaakten. In totaal keerden de Nederlandse provincies voor 25 miljoen euro aan schadevergoedingen uit.

Schadevergoeding
Boeren en landeigenaren kunnen een beroep doen op een schadevergoeding als een beschermde diersoort gewassen vernielt of schade aan een stuk land toebrengt. De hoogte van uitgekeerde tegemoetkomingen kan volgens BIJ12 jaarlijks verschillen, bijvoorbeeld door een langer verblijf van bepaalde soorten in een gebied of de prijzen van de gewassen.

Wolf
Landelijk wordt ook schade door wolven goed in de gaten gehouden. In Limburg kwamen er in 2019 echter geen claims binnen die direct te maken hadden met de wolf. "Er is één melding gedaan waar wij zijn langs geweest", legt de woordvoerder uit. "Met DNA kon echter niet worden vastgesteld om welk diersoort dit ging, waarschijnlijk omdat het DNA van slechte kwaliteit was."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen